817. 3R, 8R és a hulladékhierarchia

Rethink (gondold újra), refuse (utasítsd vissza), reduce (csökkentsd), repair (javítsd), reuse/repurpose (használd újra), recycle (hasznosísd újra)!

A környezetbarát csomagolások újratervezésének fontos vezérelve lehet a hulladékpiramis (vagy más néven hulladékhierarchia, vagy hulladékkezelés fontossági sorrendjének) figyelembe vétele a tervezéskor. Ez az elmélet olyan folyamatok és gyakorlatok összességét ábrázolja hierarchikusan, amelyek célja a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése. A hierarchia a legkedvezőtlenebb megoldástól (lerakás, disposal) halad a kedvezőbb lehetőségek felé. Míg korábban mindössze 3R (Reduce, Reuse & Recycle) tartozott ide, az EU egy 5 lépcsős folyamatot fogadott el, de napjainkra már mégtöbb "R"-t is magában foglalhat: rethink (gondold újra), refuse (utasítsd vissza), reduce (csökkentsd), repair (javítsd), reuse/repurpose (használd újra), recycle (hasznosísd újra).

Vagyis a zöld csomagolástervezéskor arra kell(ene) törekedni, hogy a piramison legalább egyet lépjünk felfele. Például ahelyett, hogy a csomagolási hulladékot a használat után lerakni (disposal), vagy elégetni (recovery) kelljen, úgy kellene azt megtervezni (rethink), hogy az valahogyan hasznosítható legyen: jó, ha újrahasználható, de még jobb, ha csökkentjük a felhasznált alapanyagot.

Szerencsére mindegik "R"-re sok jó, megvalósult példa van:

Csomagolás csökkentése, megelőzése (reduce/refuse/rethink)

Legjobb, ha a tervezéskor arra törekszünk, hogy csökkenteni vagy megelőzni lehessen a csomagolást. Ezt például úgy lehet, mint a kupakminimalizáló műanyag ásványvizes palackok, a Replenish, a Corona vagy Carlsberg sörmárkák koncepciói, vagy az a kezdeményezés, ami a fogkrémek dobozát szeretné örökre beszüntetni. Mert mi értelme van még egy dobozba is becsomagolni a fogkrémes tubust, ami tényleg egyszer használatos csomagolás, és ami nélkül tudnánk élni.

Csomagolás újrahasználata (reuse/repurpose/upcycle)

Ha a csökkentés nem járható út, akkor törekedni kell a csomagolások újrahasználatának elősegítésére. Ez is nagyon sok lehetőséget rejt magában, mert a meglévő csomagolásokat valamilyen más célra mindig újra lehet használni. Ide vonatkozó szuper vállalati kezdeményezés ez az innovaív magyar startup, mely az alu palackokat használja újra. De a Magyar Tejföl csomagolása, a Primark karácsonyi zacskója, a Coca-Cola reuse kampánya, a Samsung cicaháza is mind kreatív ötleteket ad a fogyasztóknak az újrahasználatra. De egy fa bor csomagolás, amit később lámpának is fel lehet használni is vonzó lehet a fogyasztóknak.

Csomagolás hasznosítása (recycle)

Végül, ha az újrahasználat sem működik, el kell gondolkodni a csomagolások hasznosításán. Például szuper ötlet a csomagolási hulladékból készült karácsonyfa, zenekar, vagy hajó. A hasznosítási módot a gyártó is kezdeményezheti, sőt, elősegítheti egy (marketing) akció keretein belül. De a tengeri szemétből készült csomagolások talán a legtrendibb hasznosítási módok mostanában.