830. Nem kommunikálják a cégek a környezetbarát jelleget a csomagoláson

A rövid válasz az lenne, hogy sehogy. Azért 3% mégis megteszi ezt valamilyen formában, ami igen alacsony arány, annak ellenére, hogy mennyire sokat lehet erről olvasni a sajtóban.

Míg a fogyasztók környezetbarát csomagolási preferenciáit alaposan vizsgálta már a szakirodalom, keveset tudunk arról, hogy a gyártók a csomagolás segítségével mit közölnek a fogyasztókkal a csomagolás körnezetbarát jellegét illetően. Vagyis a csomagolást nézve, mit lehet megtudni a csomagolás környezetbarát jellegéről. Ezért legújabb kutatásunkban a - Circul-a-bility kutatói csoport együttműködésével - ennek jártunk utána: kilenc európai ország ostyáinak csomagolásait elemeztük (2021-es pillanatkép), hogy fényt derítsünk a csomagolások környezetbarát kommunikációjára.

Sajnos eredményeink nagyon lehangolóak. Ugyanis azt mutatják, hogy míg a szakirodalom - és a média - azt sugallja, hogy a gyártók egyre gyakrabban használnak környezetbarát csomagolást, a valóságban ez nem látszik és nem így van. Sőt, még a csomagoláson megjelenő kommunikáció (implicit és explicit) is nagyon korlátozott a témában. Szinte csak újrahasznosíthatósággal és az ártalmatlanítással kapcsolatos információkat lehet megtalálni a csomagoláson (pl. újrahasznosítási kódok, Green Dot), de az is sokszor félreérthető, félrevezető. Pedig nagyon sok lehetősége lenne a gyártóknak (ezt a cikk összeszedi és kifejti).

Vagyis összességében azt mondhatjuk, hogy a gyártók nem mondanak semmit és nem tesznek sokat a csomagolások zöldüléséért, még. Sajnos az értékesítés helyén (még) nem figyelhető meg a zöld trend.

Reméljük a kutatásunk és az eredmények legalább felhívják a figyelmet erre a hiányosságra és a jövőben többen kommunikálnak majd környezetbarát témákat (is) a csomagoláson.

A cikk és a részletes eredmények szabadon hozzáférhetőek itt.