831. Csavaros kupak vége?!

A Coca-Cola lecseréli a kupakjait innentől kezdve szilárdan rögzítve maradnak a palackokon. Most ez jó nekünk?

A Coca-Cola az Egyesült Királyságban olyan palackot dob piacra, amelyekről nem lehet leszedni a kupakot. Ígéretük szerint 2024 elejéig az összes üdítőjüket (Fantát, Sprite-ot és Dr Peppert) ehhez hasonló palackba fogják tölteni a szigetországban és később talán a világ többi részén.

Az új kupaknak - ne nevezzük innovációnak, mert azért ez nem új a piacon - elég vegyes volt a fogadtatása. Míg általánosságban a híroldalak mint valami környezetbarát újdonságról számoltak be, a szakma inkább húzta a száját. De kinek van igaza, most akkor tapsoljunk vagy húzzuk a szánkat?

Alapvetően a szakértőkenk igaza van abban, hogy ez nem egy akkora innováció, hogy hangosan és hosszan kelljen tapsolnunk, a környezet szempontjából nem egy nagy lépés. Sőt, egy ekkora nagyságú és jelentőségű cégtől elvárnánk valami jobbat, de azért egy lépés előre. És valóban lesz néhány kupak, amelyik így biztosan eljut a szelektív gyűjtőkbe és nem kerül szétdobásra, vagyis a környezet is jobban jár. De még többet spórol vele a cég, mert a felhasznált műanyag alapanyag jóval kevesebb is lett.

Vagyis azért inkább örüljünk, mert jó példát mutattak ezzel a többi cégnek. Sőt, a csomagolástörténelemben ez a nem leszedhető kupak sem ismeretlen, az alu palackoknál igazán nagy innovációnak számított, amikor feltatlálták a stay-on-tabs-et.

Vagyis örüljünk, nem kell többet keresni a kupakot, mert nem veszik el, és még valamennyire a természetnek is jó. Nincs több kupakkép, vagy kupak gyűjtés, de ezt valószínűleg a többség túléli még.