Bemutatkozás

Dörnyei Krisztina Rita


Közgazdász, csomagolásokra specializálódott marketingtanácsadó és marketingkutató vagyok.

Tanácsadóként csomagolásfejlesztési, termékfejlesztési, marketingstratégiai és márkázással kapcsolatos döntéselőkészítő munkákban veszek részt. Számos márka és csomagolási koncepció született a közreműködésemmel. Emellett nemzetközi szervezetek szakértőjeként nyomon követem az aktuális kutatási, innovációs trendeket a marketing és csomagolás területeken.

Kutatóként érdeklődésem középpontjában a disszertációm megírása óta a csomagolás áll; a témával kapcsolatos fogyasztói magatartást és vállalati döntéshozatalt vizsgálom. Többek között kutattam már, hogy a csomagolás formája vagy a színe a fontosabb-e a figyelemfelkeltésben (szín); hogy a csomagoláson milyen mennyiségű és minőségű információra van szüksége a fogyasztóknak (kevésre); és hogy egy különleges, limitált csomagolás milyen is lehet (nagyon sokféle). A legtöbb akadémiai kutatási eredményem szabadon elérhető és letölthető.

Eseti jelleggel marketing és csomagolás témákban tréningeket, továbbképzéseket tartok. Oktattam hazai (Budapesti Corvinus Egyetem, IBS-Nemzetközi Üzleti Főiskola) és nemzetközi felsőoktatási intézményekben marketinges tárgyakat, többek között, üzleti kommunikációt, márkázást, kutatást, értékesítést és nemzetközi marketinget.

2019-ben jelent meg a Csomagolásmenedzsment c. könyvem a Kossuth Kiadó gondozásában, mely a csomagolás kialakításával, fejlesztésével, koordinálásával, vállalati felhasználásával és eladóhelyi szerepével foglalkozik. A könyv az első összefoglaló mű a csomagolás marketinges felhasználásáról nem csak a magyar, de a nemzetközi irodalomban is. A könyv megjelenését nagyban elősegítette szakmai blogom érdeklődő olvasótábora, akik közel tíz éve olvashatnak a Csomagolás Blogon témával kapcsolatos híreket, érdekességeket.