Bemutatkozás

Dörnyei Krisztina Rita


Közgazdász, csomagolásokra specializálódott marketingtanácsadó és marketingkutató vagyok.

Tanácsadóként csomagolásfejlesztési, termékfejlesztési, marketingstratégiai és márkázással kapcsolatos döntéselőkészítő munkákban veszek részt. Számos márka és csomagolási koncepció született a közreműködésemmel. Emellett nemzetközi szervezetek szakértőjeként nyomon követem az aktuális kutatási, innovációs trendeket a marketing és csomagolás területeken.

Kutatóként érdeklődésem középpontjában a disszertációm megírása óta a csomagolás áll; a témával kapcsolatos fogyasztói magatartást és vállalati döntéshozatalt vizsgálom. Többek között kutattam már, hogy a csomagolás formája vagy a színe a fontosabb-e a figyelemfelkeltésben (szín); hogy a csomagoláson milyen mennyiségű és minőségű információra van szüksége a fogyasztóknak (kevésre); és hogy egy különleges csomagolás hogyan növeli a vásárlási hajlandóságot (nem sokkal). A legtöbb akadémiai kutatási eredményem szabadon elérhető és letölthető.

Eseti jelleggel marketing és csomagolás témákban tréningeket, továbbképzéseket tartok. Oktattam hazai (Budapesti Corvinus Egyetem, Nemzetközi Üzleti Főiskola) és nemzetközi felsőoktatási intézményekben marketinges tárgyakat, többek között, üzleti kommunikációt, márkázást, kutatást, értékesítést és nemzetközi marketinget.

2019-ben jelent meg a Csomagolásmenedzsment c. könyvem a Kossuth Kiadó gondozásában, mely a csomagolás kialakításával, fejlesztésével, koordinálásával, vállalati felhasználásával és eladóhelyi szerepével foglalkozik. A könyv az első összefoglaló mű a csomagolás marketinges felhasználásáról nem csak a magyar, de a nemzetközi irodalomban is. A könyv megjelenését nagyban elősegítette szakmai blogom érdeklődő olvasótábora, akik közel tíz éve olvashatnak a Csomagolás Blogon témával kapcsolatos híreket, érdekességeket.