724. Magyar startup, mely felforgatná az újrahasznosítási piacot

Egy magyar vállalkozás, az ALUbaba alapjaiban változtatná meg a újrahasznosítási ágazatot a közeljövőben. Ugyanis nem újrahasznosítják az alupalackokat, mint mindenki más, hanem újrahasználják azokat. Vagyis söröspalackból környezetbarát módon tisztítószer palackot csinálnak.

Habár az alu csomagolások újrahasznosítása (amikor a hulladék anyagát dolgozzák fel újra) elméletileg végtelenszer ismételhető, a gyakorlatban mégsem működik tökéletesen többek között az infrastruktúra tökéletlensége miatt. Amellett, hogy Magyarországon még mindig szuperalacsony, 40% alatti az alu dobozok újrahasznosítása, a magyar alupalackok nagy részét jelenleg Németországban újrahasznosítják.

Ez felveti a kérdést: nincs valami környezetbarátabb megoldás, mint a kiürült söröspalackjainkat kiküldeni Németországba, hogy ott kezdjenek valamit vele?

Az Alubaba pont ezt a problémát szeretné megoldani. A Magyarországon visszagyűjtött ép alupalackok tetejét levágják, a palackot kimossák, fertőtlenítik, felcímkézik és újratöltik valami mással, legtöbbször háztartási tisztítószerrel. Vagyis megspórolják az újraöntést és szinte változatlan formában újrahasználják a csomagolást. A módszer környezetbarát, hiszen a hulladékpiramis elmélete szerint sorrendben csökkenteni, újrahasználni, majd újrahasznosítani kell a csomagolási hulladékot.

"Tavaly Magyarországon több, mint 1 milliárd aludoboz került forgalomba, ez 16 ezer tonna fémet jelent - ennek a 40%-át hasznosították újra, van tehát tennivaló ezen a területen, mivel az alumínium több mint 200 év alatt bomlik le." Szőke Tibor, alapító, Alubaba

A magyar cég több startup versenyt megnyert már, termékei nemsokára közel 500 boltban (DM üzletek és Shell töltőállomások) kaphatóak. És habár jelenleg főleg háztartási tisztítószert kínálnak az újrahasznált alupalackokban, tervezik a közeljövőben bővíteni a termékpalettát, hogy még több palack legyen újrahasználva.

A képeken hogy mit töltenek jelenleg, és még miket tölthetnének az alupalackokba a közeljövőben. Nektek hogy tetszik? Vennétek tisztítószert használt söröspalackba töltve?

alubaba4.jpg 20190510<em>083408.GIF 20190510</em>085230.GIF alubaba1.jpg alubaba2.jpg alubaba3.jpg