774. Csomagolások óceáni szemétből (is)

Számtalan márka jött ki az utóbbi időben óceánból származó műanyagból készült csomagolással, melyek (részben) az óceánokból begyűjtött hulladékból készültek. Ezek más néven az óceáni PCR-ek, vagyis post-consumer recycle csomagolások.

A legelső ilyen csomagolás gondolata 2011 merült fel, amikor a Method (öko-gondolkozású, San Francisco-i tisztítószer gyártó) alapítója Hawaii-on megrökönyödött a szennyezett óceántól és a végeláthatatlan műanyag szeméttől a partokon.

Szövetkeztek a HDPE újrahasznosító céggel, az Envision Plastics-szal, és elkészült az első újrahasznosított műanyagból készült limitált szériás csomagolás. 80.000 példányban készült és egy új terméküknek, a folyékony szappannak a csomagolása lett, mely 10%-ban óceáni műanyagot is tartalmazott.

És habár ez a csomagolás inkább egy kísérlet volt (proof of concept), a világ elámult és egyre többen kezdtek el gondolkodni hasonló megoldásokban, de kevesen vállalták be, mert a kezdeti óceáni PCR csomagolással számtalan kompromisszumot kellett kötni. A begyűjtött alapanyag ugyanis nagyon szennyezett volt, főleg az óceánokból származó alapanyagot kellett nagyon költségesen megtisztítani. Továbbá sokszor a hulladékot manuálisan kellett szétválogatni, mert nem mindegyik műanyag újrahasznosítható, ami szintén nehéz és költséges folyamat volt. Ráadásul az újracsomagolások színe is eléggé lehatárolt volt, főleg szürke műanyagot lehetett belőle készíteni, ami sokaknak nem tetszett.

Vagyis a közvetlenül az óceánokból származó csomagolási alapanyag gondolata nehezen volt tömegtermelésre alkalmas. Az Envision Plastics-nál újragondolták a folyamatot, és rájöttek, hogy sokkal hatékonyabbak lennének, ha már az óceánokba kerülés előtt össze tudnák gyűjteni a műanyag szemetet. Azóta olyan tengerparti országokkal (pl. Haiti) szövetkeznek, akiknek nincs megfelelő újrahasznosító rendszerük és így (valószínűleg) a tengerben végezné a hulladék. Ezt nevezik az 'óceánba tartó' műanyagnak (ocean bound plastic), ami már kompromisszum mentes csomagolási megoldásokat tett lehetővé.

Azóta sokat fejlődött az újrahasznosító technológia és hasonló óceáni PCR csomagolási megoldással jött elő a Head&Shoulders (P&G márkája) is, akik a TerraCycle-lel közösen fejlesztették ki és dobták a francia piacra a limitált szériás csomagolásukat 2017-ben (videó itt). A csomagolás díjnyertes lett, és a bevezetése után a P&G elköteleződött a PCR műanyag hulladék felszámolása mellett. Másik márkájának, a Fairy-nek a csomagolását is lecserélte PCR csomagolásra, melynek már 25%-a volt óceáni műanyag hulladék.

“There’s no cost to pass on to consumers because we want to do something for the environment and it’s very important to appeal to the mainstream audience. It’s the number-one shampoo bottle and it’s not a niche initiative. There is an increased cost in collection and a very manual process with extra cleaning and processing cost, but we are taking it on.” - Virginie Helias, v.p. of global sustainability, P&G

Azóta számtalan más márka is követte a jó példát és kínáltak változó arányú óceán műanyagból készült csomagolást; például az Ecover, Herbal Essences (ez is P&G márka, és a csomagolás az első újrasznosítható PCR csomagolás), Fa, Schauma, REN Skincare és Windex (ez már 100%-ban óceáni hulladékból készül). Megint mások, például Kevin Murphy már az összes termékcsomagolását lecserélte 100%-ban óceánokból begyűjtött alapanyagból készítettre, ezáltal a PCR csomagolást a stratégiája részévé emelve. Vagy például a ZenWTR, ügyvezérelt üdítő márka (mission-led beverage), aminek egyik legfontosabb termékígérete ez a csomagolás.

“We’ve created a water bottle that is made from 100% recycled plastic, rescued from marine environments and 100% infinitely recyclable. Consumers are thirsty for change. At ZenWTR, our mission is to help restore our oceans, and we’re doing that by reusing the vast amount of plastic that already exists, all while committing 1% of sales to charities and organizations working to clean up our oceans. […] We’re thrilled to be partnering with Whole Foods Market. Their core values align perfectly with our brand mission and goal of taking on an important global challenge headfirst with innovation. ZenWTR meets the growing needs of eco-conscious consumers who shop at Whole Foods Market and are looking for clean, functional products that are good for themselves and do something good for our planet.” - Lance Collins, alapytó, ZenWTR

Végül megjelentek azok a márkák is, akiknek alapvetően semmi köze a műanyagokhoz az óceánban, és mégis támogatni akarják a strandok kitakarítását, amit jelznek a csomagoláson is: minden eladott termékkel a jó ügyet szolgálják. Például ahogy a Corona sör tette ezt 2019 nyarán a ’Protect Paradise Pack’ limitált szériás csomagolásával.

“We have taken time to ensure we are really committed to reducing the amount of plastic found not only on UK beaches but across the world. We believe by partnering with Parley for the Oceans we are in the best position to encourage consumers to make a difference and are providing retailers with the opportunity to stay abreast of consumer trends. These limited-edition packs allow consumers to make a difference and we expect them to be extremely popular over the summer months.” - Patricia Garcia, marketing manager, Corona UK

Persze nem csak csomagolások készülnek már óceáni PCR hulladékból, de cipők, nyomtatók és ruhanemű is. Érdekességként további óceáni műanyag termékek: PT, BI, RD & BI.