756. 20 millió felesleges doboz

Mi értelme van még egy dobozba csomagolni a fogkrémes tubust? Ezt kérdezi Alan és ennek megszüntetéséért indított petíciót (#NOBOXTOOTHPASTE). És igaza van. A fogkrémes doboz tényleg egyszer használatos csomagolás, ami nélkül tudnánk élni.

Ha minden ember évente három tubus fogkrémet használ el, akkor az 900 millió felesleges doboz évente csak az USA-ban (és kb. 20 millió Magyarországon). Ezek a dobozok feleslegesen és azonnal a szemétbe kerülnek vásárlás után.

Persze marketingesként tudom, miért kell doboz: mert jobban néz ki, nagyobb polchelyet kap (jobban látszik az eladótérben), szebben kihelyezhető a polcra, több információ ráfér (több nyelven), magasabb minőségűnek érzik a fogyasztók és valamennyire a 'babrálásvédelmet' is segíti, vagyis hogy a többi vásárló ne érhessen hozzá, és nyilvánvaló legyen, ha kibontották az eladóhelyen.

A petíciót (videó róla itt) eddig több, mint 114 ezren írták alá. Az ötlet nagyszerű, ilyen kis lépésekkel kellene a csomagolásokat megreformálni.

Ha a fogyasztók az eladóhelyen nem a dobozos fogkrémet választanák, a gyártók idővel elhagynàk a dobozt. Izlandon ezért már a fogkrémek 90%-a doboz nélkül kerül forgalomba, mert ott a fogyasztók tudatosan kerülik a felesleges csomagolást. Nem beszélve arról, hogy a gyártás is olcsóbb a doboz nélkül.

Mert különbséget kell tenni a hasznos és felesleges csomagolások között!

fogkrem_doboz.jpg