767. A tejföl csomagolásának újrahasználata

Ezentúl bejelölhetjük a tejfölös dobozon a fagyasztás előtt, hogy babgulyást, töltött káposztát vagy csirkepaprikást tettünk bele. A Magyar Tejföl legújabb - időszakos (?) - csomagolása, mely támogatja az újrahasználatot.

A Magyar Tej pár hete módosította a csomagolását: a tejfölös dobozra rákerült egy bepipálható lista, hogy mi került lefagyasztásra a kiürült dobozban. A sajtó és a szakma is oda meg vissza van, hogy milyen innovatív, környezetbarát és menő az ötlet. Ami így is van: tökéletesen felismerték és lekommunikálták a meglévő fogyasztói gyakorlatot elsőként a magyar piacon, ráadásul a műanyagtörvényhez tökéletesen időzítve dobták piacra (habár a hasonló mémek eddig inkább a Carte d'Ore-hoz kapcsolódtak...). A háziasszonyoknak/uraknak el lehet felejteni a címkézést a fagyasztás előtt, mindössze egy alkoholos filc és egy pipa kell, hogy mit tartalmaz a tejfölös doboz.

Én mindössze pár apróbb módosítást tennék: csak olyan ételeket írnék rá a dobozra, melybe szoktunk tejfölt tenni (húslevest nem, mert zavaró lehet, legalábbis nekem az volt, amikor először megláttam), adnék egy szabadon választható opciót (vagy csak azt tenném rá, írja rá maga a fogyasztó mi van benne, hiszen számtalan étel lefagyasztható benne), és azért a dobozon is kiemelve írnám, hogy ez a lista a csomagolás újrahasználatára szól (pl.: 'használd a dobozt újra, fagyassz benne!'), mert az üzenet így lesz egyértelmű és ráadásul pozitív, valamint környezetbarát is.

Remélem a piac többi szereplője is kap inspirációt és segíti valamilyen módon a csomagolások fogyasztói (otthoni) újrahasznosítását. Miért ne lehetne egyértelműen kommunikálni (akár a csomagoláson), hogy nem ciki az újrahasználat, sőt, menő.

A Facebook hozzászólások mindenesetre azt bizonyítják, hogy a fogyasztók nagyon kreatívan használták már eddig is újra ezt a doboz: - Télen madáreleség: szotyi, köles, magkeverék, lisztkukac Nyáron tészta, grillhez ez+az - Varráshoz eszközöket tárolunk, körbe horgolva virág kaspóként funkcionál. Köré kötve fakanál és evőeszköz tartó - a nagyobb dobozokba megy a rizs, keksz, bármi, aminek szakadós a zacskója - pénzt gyűjtöttem benne - Nekem ma éppen bableves van benne. (De folyamatos és sokrétű az újrahasznosítási skálám. - Nem csak csirkepaprikás, hanem bármilyen más pöri is tud landolni benne :D Ami még soha nem volt :húsleves De minden másra istenien bevált - Horgász szezonban csonti volt benne dátumozva... - Én a virágaim mikramid műtrágyáját is ebbe tartom. - Én mindent tartok benne.... kaját a hűtőben, fagyasztóban, alapanyagokat a spájzban, alkatrészeket, műtyüröket, virágot... Néha ez az ételhordóm... - palántát ültetek benne - SZOTYI, MI MÁS! - Főleg zsírt, de ételszállításra is gyakran használjuk A húslevest, bablevest, gulyáslevest, töltött káposztát küldi ebben anyukám - a lépcső mellett árnyékoló - Én ebbe teszem a kávét, a cukrot, rizst, a szárazbabot, a fagyasztott kajákat, ezekbe csinálok palántát, ezekbe hordom a munkába az ebédet, ebben mérem ki a csirkéknek a takarmányt, lassan létszükséglet nálam. :D

Kép via 24.hu

magyar_tejfol1.jpg