549. Recycled Orchestra - muzsika szemétből

A világ hulladékot küld, de mi zenét adunk vissza: ez a mottója annak a paraguay-i kezdeményezésnek, ahol a hulladéklerakó "terméséből" hangszert állítanak elő és utána gyönyörű zenét játszanak a trash-hangszereken. A Cateura Orchestra of Recycled Instruments a világ egyetlen hulladék zenekara.

A Cateura lerakó a Paraguay folyó mentén helyezkedik el (Asunción közelében) és naponta 1500 tonna szemetet visznek oda, teljesen ellehetetlenítve a környéket. Azonban munkát is ad a telep az ott élő újrahasznosítóknak és hulladékválogatóknak. Egyakori az ottani családoknál, hogy míg a szülők a szeméttelepen dolgoztak, gyerekeik otthon a hulladékkal játszanak.

2006-ban, amikor Favio Chávez - helyi asztalos és a szeméttelep technikusa - szabadidejében elkezdett egy iskolásokból álló zenekart szervezni, jött rá arra, hogy ezeknek a gyerekeknek kevés a heti egy gyakorlás. Viszont mivel szüleik nagyon szegények voltak - egy hangszer megvásárlása elképzelhetetlen lett volna - elkezdtek kísérletezni a hulladékkal, ami dögivel volt a környéken. Asztalosként felhasználva a kreativitását elkezdtek hulladékból hangszereket - csellót, hegedűt - készíteni. És teszik ezt a mai napig egyedüliként a világon.

Mára a zenekar 70 iskolásból áll, akiknek a szülei mind újrahasznosítók a szeméttelepen. Külföldön is, többek között Amszterdamban is voltak koncertezni nemrég, egyedüli lehetőséget adva a gyerekeknek egy jobb élet felé. Az ötletet felkarolta több nemzetközi szervezet és a neten próbáltak segítőket találni és adományt gyűjteni népszerűsítve. TOvábbá népszerűsítik azt az elgondolást is, hogy a zene mindenkié és hogy át kéne gondolni mindenkinek, mit dob ki, mert lehet másnak az még érték.

Forrás: Christelveraart, guardian

hangszer<em>hulladek3.png hangszer</em>hulladek1.png hangszer_hulladek2.png