793. Tojásmentes tojás

Hogyan lehet a vásárlóknak egyszerűen elmagyarázni, hogy mi a termékünk legközelebbi versenytársa? Le kell koppintani a versenytársat! Mégha az teljesen más is.

Klasszikusan ez a copycat stratégia lényege, hogy így a vásárlók 'összetévesszék' a hasonló terméket a versenytárssal. Ha azonban egy teljesen más vagy új termékkategóriáról van szó, aminek még nincs kialakult kategória csomagolása - vagyis hogy általában az adott termékkategória milyen csomagolásban szokott lenni - akkor is lehet a copycat stratégiát követni. Vagyis az új terméket egy olyan helyettesítő termékhez hasonlatos csomagolásba kell csomagolni, amit a fogyasztók már jól ismernek és megszoktak.

Így tett néhány por állagú vegán tojáshelyettesítő is (például a vEGGs és VeganEgg, lásd lent a képeken): a termékeiket tojástartóban lehet kapni. És habár nem illik a tojástartóba fizikailag a termék (por állagú zacskózott termék), se nem helytakarékos csomagolási megoldás és még idétlenül is néz ki, mégis nagyon okos az ötlet. Hiszen a fogyasztók a tojástartót ismerik és be tudják azonosítani, így gondolkodás nélkül tudni fogják, hogy mire való az új termék. Míg a többi semmitmondó csomagolású vegán tojáshelyettesítő termék nem feltünő és keresni kell az eladóhelyen (lást a képeket lent), a tojástartós vegán tojáshelyettesítő feltűnő és egyértelmű üzenetet küld a vásárlók felé.

A márkázásnál ezt a 'trükköt' a kategóriatagság megállapításának (establishing category membership) nevezzük. Vagyis a tojáshelyettesítő egyértelműen a tojás helyettesítőjeként pozícionálja magát a csomagolása (beleértve a tyúk és tojásra utaló márkanév) segítségével, ami így az eladóhelyen nagyon figyelemfelkeltő és az új terméket egyértelműen a jól ismert tojással kapcsolja össze.

Érdekesség, hogy hasonló 'trükközést' láthatunk (a nem tejnek nevezhető reggeli italok) és szintén nem tejnek nevezhető növényi italoknál is, melyek csomagolását éppen emiatt a trükk miatt éppen most akarja az EU megrendszabályozni.

(Sajnos a vegán tojáshelyettesítők így ezzel a trükkel egy nem túl környezetbarát csomagolásban kaphatók, ami már egy másik történet.)