787. Megtévesztik a vásárlókat a vegán csomagolások?

Az EU tovább szigorítaná a jogszabályokat, ami elősegítené, hogy ne lehessen összekeverni a tejtermékeket és azok vegán alternatíváit. Más olvasatban ez a növényi alapú termékek cenzúrája. Lássuk, tényleg megtévesztőek-e a vegán csomagolások: növényi ital csomagolásszemle következik.

Az EU-ban már eddig is voltak bizonyos szabályok a vegán termékek kapcsán (például a „mandulatej” elnevezés tilos), azonban a 171-es számú módosítás (Amendment 171) ennél messzebbre menne, mert a módosítás támogatói szerint csak így óvhatók meg a fogyasztók az összezavarodástól.

Ha elfogadják, a módosítás a termékek leírását és képi világát, csomagolását is cenzúrázná. Például a csomagoláson nem lehetne:

  • olyan kutatásokat megemlíteni, melyek bizonyítják, hogy a termék jobb, mint az állati eredetű verziója; például kevesebb széndioxid kibocsátással jár;
  • olyan leírásokat alkalmazni, melyek valamilyen szinten összehasonlítják a tejtermékkel; például "tejtermék növényi helyettesítője" vagy "laktóz intoleranciában szenvedőknek is fogyasztható"
  • magát a terméket “tejtermékre hasonlító” módokon megjeleníteni a csomagoláson; például egy fehér italt a reggelizőasztalnál önteni.

Érthető módon a piac vegán része a módosítást nem fogadta egyöntetű lelkesedéssel, a vegán gyártók kezdeményezésére a módosítás ellen petíció is indult, ami jelenleg 300.000 aláírásnál jár.

Kérdés már csak az, hogy a vegán termékek gyártói mennyire érintettek, tényleg jelentős hátrányba hozná-e őket a módosítás!? Éppen ezért lássuk az érintett csomagolásokat, hogy mindenki maga dönthesse el, hogy tényleg megtévesztőek-e.

A termékcsomagolások alapján megállapíthatjuk, hogy a legtöbb esetben egyértelműen a növényi eredetre utalnak (különböző magok ábrázolása, nagy betűkkel az összetevők feltüntetése). Ennek ellenére sok csomagolást át kellene terveztetni, mert van képi utalás egy folyékony fehér italra, ami tilos lesz. Ráadásul a leíró szövegeket is elég sok esetben kellene majd átírni, mert sok esetben tartalmaz összehasonlításokat. Vagyis a módosításnagy terhet róna a vegán gyártókra, nem csak a márkázási koncepciót, de a csomagolást is át kellene sok esetben alakítani

Azonban azt is megállapíthatjuk, hogy a tőgybe csomagolt növényi tej koncepció és társai - ami jogosan félrevezető -, már messze nem a jellemző csomagolásdesign a növényi tejek piacán. Talán 2010-ben még volt létjogosultsága egy ilyen designnak a piacon, amikor a vásárlóknak segítség kellett, hogy tejszerűként tudjanak gondolni egy folyékony, fehér vegán folyadékra, de azok az idők elmúltak már. Vagyis a törvénymódosítás idejétmúlt és talán túlzó, hiszen a legtöbb esetben csak egy fehár folyadékot ábrázolnak a csomagoláson. Azt meg mégsem kellene a tejnek kisajátítania.