788. A csomagolás méretének meghatározása

Az adagnagyság - vagyis csomagolás méretének - meghatározása kritikus menedzseri feladat, és messze túlmutat egy egyszerű csomagolási funkción. Következzen néhány csomagolási mérettel kapcsolatos érdekesség.

A csomagolás fontos feladata, hogy a legmegfelelőbb adagot nyújtsa a vásárlóknak. Ez, vagyis a csomagolás méretének meghatározása a gyártó feladata, ami számukra sokszor kihívást jelent. És nem csak új termék bevezetésekor, de átméretezéskor, és promóciós időszakokban is. Sőt, módosítani kell a méretet, ha a piac változik, új fogyasztói igények, új konkurens termékek és kiegészítő termékek jelennek meg a piacon.

A méret meghatározása kockázatos döntés, egyrészről mert komoly gyártást érintő költségvonzata van, másrészről a fogyasztói igények miatt is, melyeket ismerni kell a döntést megelőzően. Ezért a gyártók a termékeket sokszor több méretben is piacra dobják.

Itt van néhány mérettel kapcsolatos érdekesség:

NAGY ADAG

A nagyobb csomagolás a fogyasztó számára előnyösnek tűnik, mert a nagyobb csomagolás általában alacsonyabb egységköltségű, vagy legalábbis ezt feltételezik. Sokszor nincs is lehetőségük, kedvük ezt leellenőrizni, így ha az árra mennek, akkor érdemes nagyobb csomagolást bevezetni.

KIS ADAG

A kisebb csomagolásoknak kisebb a kockázata az első kipróbáláskor, így ha a cél a kipróbáltatás, kisebb méret javasolt. Sőt, a kisebb általában jobban illeszkedhet a valós fogyasztáshoz, így kevesebb kerül kidobásra, és sok esetben kényelmesebb is a kezelése, használata.

REFERENCIA ADAGOK

Amennyiben ugyanaz a termék különböző méretben is elérhető, a fogyasztók próbálják kerülni a szélsőséges méreteket, vagyis nem veszik a legkisebbet vagy a legnagyobbat. A fogyasztókat a választásban az adott termékkategóriára jellemző referenciacsomagolás mérete is befolyásolja, vagyis attól nem mindig érdemes eltérni.

ÁRÉRZÉKENYSÉG

Összességében a fogyasztók négyszer érzékenyebbek az árváltozásra, mint a csomagolás méretének megváltozására, így az árnövelés helyett sokszor érdemes csomagolásméretet változtatni, leginkább csökkenteni.

ADAGNAGYSÁG ÉS FOGYASZTÁS

A csomagolás mérete önmagában is felelős a fogyasztás mennyiségéért, szinte minden termékkategóriára igaz, hogy egy kicsivel nagyobb csomagolás többletfogyasztást okoz, de nem mindegyikre. A hypónál például ez nem működik.

VÉLT MÉRET

A csomagolás méretének nemcsak objektív, hanem szubjektív (vélt) mérete is van. A fogyasztók egy termék megvásárlása előtt sokszor csak ránézésre becsülik meg a termék méretét, konkrét számadatok helyett megérzés alapján döntenek, mely a választást, majd később a fogyasztás mennyiségét is befolyásolja. Ezt a tényt is érdemes észben tartani a tervezés során.

Végül következzen egy konkrét példa, a Manner nápolyi, mely különböző adagnagyságban, kiszerelésekben kapható. Vagyis azzal, hogy több variánsban is kínálják, számos célcsoportot és fogyasztási helyzetet ki tudnak szolgálni és lehetőség van elkerülni a versenytársakkal való közvetlen ár-összehasonlításokat is.

A témában további érdekességek a Csomagolásmenedzsment könyvben.