816. Gyönyörű kincsek a tengerből

Többszáz éves csomagolások bukkannak elő néha a habokból - felfedve a múltat.

Az óceánokba került műanyag csomagolásokról manapság sajnos nagyon sokat lehet olvasni. Azonban nem "csak ilyen" csomagolási hulladék van a tengerekben, hanem akár többszáz éves, régi csomagolások is, melyek már-már kincsnek számítanak és a múlt egy szeletét fedik fel.

Egy szlovén ékszerkészítő napjai nagy részét tengerparti sétákkal tölti, és tengeri kincseket keres tenger témájú ékszereihez. A séták alatt nem csak tengeri kagylókat és korallokat talál, hanem ritka tengeri üvegeket és egyéb csomagolásokat is. Az egyik legrégebbi lelete egy 200 éves, sértetlen Maraschino palack volt az Osztrák-Magyar Monarchiából, amire eddig nem volt bizonyíték, hogy egyáltalán létezett. Az ő kitartó kutatásával sikerült ezt a ritka leletet beazonosítani. A kincseket általában nem tartja meg, ezt a palackot is visszavitte a Cosmacendi palotába, ahol korábban a palack készítője élt, ma pedig üvegmúzeumként működik, így megőrízve a múlt egy szeletét az utókornak. De emellett sok más régi leletet is talált már, parfümös üvegeket, ásványvizes palackokat, mely mind izgalmas lehet a kortárs designerek és brand managerek számára is.

A régi üvegeket, tartókat nézegetve látható, hogy a csomagolások mindig is szükségesek voltak az élelmiszerek, kozmetikumok számára, hiszen azok hosszú távolságokat utaztak. Emellett a márkajeleket is mindig magukon hordozták, ezzel beazonosíthatóvá téve a mai napig a terméket, a gyártót, kereskedőt. Ami lényegében változott, az a design és a csomagolási alapanyag. És sajnos a csomagolások mennyisége a tengerekben.

200 éves Cosmacendi Maraschino üveg

Luxardo üveg 1880/1890-ből

Német agyag ásványvizes palackok az 1860-as évekből (Oberselters)

Roncegno ásványvizes üveg a 19. századból

Gyógyító víz melissa gyógynövényből a korai 1800-as évekből

Luigi Dejak sörösüveg a 19. századból

(Limitált kiadású) Vlahov likőrös palack 1890-1910 közöttről

Régi gyógyszeres üvegek (töltőtömeggel az alján)

Parfümös üveg

Vintage körömlakkos üveg egy kis eredeti körömlakkal

Viktoriánus cseresznye fogkrém fedele 1850-1900 közöttből (John Cosnell & Co. London)

100+ éves arcápoló "Creme Jris" a németországi Weiss & Co. gyógyszerésztől

Atkinson-féle rózsahideg krém kőedény fedele a késői 1800-as évekből

Via bored és bored