688. Műanyag bolygó

Habár mi már sokszor foglalkoztunk a tengerekben lévő csomagolási hulladék elképesztő mennyiségeivel, felhasználásával és veszélyeivel, a PET palack útjával, most, hogy a National Geographic címlapon hozta a történetet (és milyen címlapon...), talán még többekhez eljut az üzenet.

NatGeo, aki egy műanyagellenes hadjáratba kezdett, a csomagolásokat is érintő legfontosabb megállapításai a következők: - * 9 millió tonna műanyag kerül az óceánba minden évben, mely összesen 5.3 -14 millió tonna (becslés) műanyagszemét a vizeinkben, mely minden nélkül legkorábban 450 év múlva bomlik le; - * a Földön lévő 6.9 milliárd tonna hulladékból 6.3 milliárd tonna (91,3%) teljesen elkerülte az újrahasznosítást; - * az amerikaiak naponta dobnak ki fejenkét egy zacskót; - * az amerikaiak fejenként 346 műanyag palackot vásároltak évente; - * 5 billió darab műanyagszemét van a Földön; - * az összes tengerparti hordalék 73 százaléka műanyag: palackok, kupakok, csomagolók, bevásárlózacskók, cigarettafilterek.

A képek magukért beszélnek, jobban átadják a probléma nagyságát, mint a szavak. Összefoglalva: sok kicsi szemét (fogyasztó) sokra megy. Szerencsére vannak, akik a hulladék eltakarításán és nem megtermelésén is dolgoznak (lásd The Ocean Clean Up projekt vagy az úszó szemetes projekt).

(Csak zárójelben teszem hozzá, hogy óriási veszekedés alakult ki a blogon a kapszulás kávé környezetszennyező hatásáról. A többség - aki kommentelt - a kényelmet választja inkább, mint a hulladékminimalizáló megoldásokat. Persze igazuk van, egy kapszula nem számít, de ha mindenki így gondolja, akkor óriási probléma lesz belőle. Lásd mi a helyzet a PET palackokkal és zacskókkal a tengerekben.)

Forrás: 444 NatGeo

plastic<em>planet</em>2.jpg plastic<em>planet</em>1.jpg plastic<em>planet</em>3.jpg plastic<em>planet</em>4.jpg plastic<em>planet</em>5.jpg plastic<em>planet</em>6.jpg