567. Kaliforniai üveg-part

A tengerbe dobott csomagolási hulladékból hogy vált nemzeti park és látványosság.

A 20. század elején hosszú ideig Fort Bragg (Kalifornia, USA) lakói a szemetüket a tengerbe dobták. Értsd, mindent, háztartási eszközöket és üveghulladékot is. Akkortájt gyakran gyújtottak tüzet, hogy a hulladékhalmok mennyiségét csökkentsék. Aztán 1967-ben a California State Water Resources Control Board (nevezzük őket Kaliforniai Vízgazdálkodási Tanácsnak) lezárta a területet és éveken keresztül tisztítani próbálták a területet, hogy helyrehozzák az okozott kárt. Azonban az óceán sem volt tétlen, a tengerbe dobott színes csomagolások, üvegek és edények a hullámok kitartó munkája következtében apró csillogó kavicsokká váltak és ami most az Üveg-partot borítja.

Aztán 1998-ban a tulajdonos úgy határozott, hogy a csillogó színes kövekkel borított partszakasz jobb, ha mindenkié lesz és együttműködve különböző állami szervekkel tovább takarították a partot, hogy aztán 2002-ben MacKerricher State Park-ként nyitották meg a tömegek számára.

A part azóta is turisták tömegeit vonzza a színes, csillogó üvegek miatt, melyek egykor hulladékként landoltak az óceánban, most azonban színes csillogó fövennyé vált. A kavics gyűjtés már meg van tiltva a parton, azonban ezt nem mindig tartják be, valamint a víz továbbra sem pihen és szép lassan kezd eltűnni a különleges csillogó kavicstakaró, így megjelentek azok, akik szándékosan "szennyeznék" a tengert a csomagolási hulladékkal, hogy a jövőben is megmaradjon az üveg föveny.

További két hasonló part létezik még a világon: Glass Beach (Hanapepe, Hawaii) és Glass Beach (Benicia, California).

Mit gondoltok, ebben az esetben elfogadható bedobni az üveget a tengerbe, hogy az unokák is lássák még ezt az "emberi csodát"?

Forrás: wiki

MacKerricher Beach MacKerricher Beach MacKerricher Beach MacKerricher Beach