797. Vajon ez a csomagolás újrahasznosítható? És biológiailag lebomló?

Egy csomagolás fenntarthatósági jellemzőinek (pl.: komposztálhatóság, újrahasznosított alapanyag, biobázis) kommunikálására sok módszer létezik. Sajnos úgy tűnik, hogy túl sok is, ezért itt egy kis segítség a megértésükhöz.

A műanyag csomagolásokhoz kapcsolódó fenntarthatósági szimbólumok (piktogramok és képírásjelek) azért vannak, hogy lényeges "zöld" információkat közöljenek könnyen érthető formában a termékről és a csomagolásról. Többek között ezek fontos információközlők azzal kapcsolatban, hogyan miből van a csomagolás és hogyan lehet a már nem kívánatos csomagolástól megszabadulni - környezetbarát módon. Mivel egy globális problémáról beszélünk, ami sokakat érint, fontos, hogy ezeket a szimbólumokat mindenki értse és olvasni tudja. Éppen ezért lássuk, milyen fenntarthatósági szimbólumokat és állításokat lehet leggyakrabban találni a csomagolásokon:

Újrahasznosított alapanyag címke

Ezek a címkék a műanyag csomagolások újrahasznosított tartalmának tanúsított szintjeire vonatkoznak. Habár ezek a címkék igazolják, hogy a műanyag csomagolásban bizonyos mértékű újrahasznosított tartalmat használtak, a különböző tanúsítók követelményei eltérnek egymástól, vagyis a fogyasztóknak mindegyik címkét ismernie kellene, hogy valóban össze tudja hasonlítani az újrahasonlított tartalmát a csomagolásnak.

Biobázisú műanyag (bioműanyag) címke

Ezek a címkék azt jelzik, hogy a csomagolások fosszilis tüzelőanyagok helyett megújuló nyersanyagokból előállított műanyagok felhasználásával készültek. Habár a címkék a felhasznált anyagok fenntarthatóságára és felelős beszerzésére vonatkoznak, nem minden címke tesz különbséget a „biomasszából” és a „fenntartható forrásból származó biomasszából” között. Ez pedig fontos megkülönböztetés lenne, mivel a mezőgazdasági termékekből előállított biobázisú műanyagok versenyt teremthetnek az élelmiszerekkel befolyásolva az alapanyagok árát, és felgyorsítva a természetes földterületek mezőgazdasági földterületekké történő átalakítását.

Újrahasznosítási útmutató címkék

Az univerzális műanyag fajtákra vonatkozó szimbólumok mellett (amely nem ellenőrzött védjegy és ami félrevezetően nem az újrahasznosíthatóságot jelöli, bár sokan erre gondolnak a láttán) számtalan tanúsítás-fajta van, mely a csomagolás helyes hulladékkezelését jelöli. Sajnos ezek közül sok lokális tanúsítvány, így sok a nemzetközi áruforgalomban semmitmondó információt közöl.

Újrahasznosítási finanszírozás címkék

Ezek a címkék azt mutatják, hogy a vállalatok befizettek egy alapba az újrafeldolgozási infrastruktúra, a betéti rendszerek és az újrahasznosítási partnerségek támogatására. Ezek a címkék csak a csomagolásra vonatkoznak és szintén nem az újrahasznosíthatóságot jelölik, így erősen félrevezetőek a fogyasztóknak (lásd zöld pont szimbólum).

Komposztálhatósági és biológiai lebonthatósági címkék

Ezek a címkék leírják a termék vagy csomagolás szerves anyagra történő bomlásának képességét. A címkék tájékoztatnak mind a módról (pl. biológiailag lebontható vagy komposztálható) és a körülményektől (pl. ipari komposztáló létesítményben) amelyek mellett az anyag lebomlik. Habár a fogyasztók számára ez a jellemző nagyon fontos és kedvelt, mivel az ipari komposztáló létesítmények nagyon korlátozottak jelemleg, ezek a csomagolások is sokszor egyszerűen csak a háztartási hulladékba kerülnek.

Fenntarthatósági állítások

Végül nem szabad elfeledkezni a logók és szimbólumok mellett az állításokról sem, melyeket nem lehet tanúsítvánnyal alátámasztani. Sajnos az állítások kevésbé hitelesek, annak ellenére, hogy sok "saját készítésű" állítás pontosabban fogalmaz és átláthatóbb információt kínál a fogyasztók számára a csomagolás fenntarthatóságáról, mint a címkék. A fenti kategóriák közül szinte mindegyik állítás formájában is megtalálható.

Összességében elmondható, hogy a csomagolásokon található fenntarthatósági szimbólumok és állítások számtalan formában megtalálhatók és a fogyasztók sokszor zavaros és ellentmondásos fenntartható kommunikációval szembesülhetnek a csomagolásokon. Ennek oka, hogy számtalan módon és formában mutatják a gyártók (és a tanúsító szervezetek) azt, hogy az adott csomagolás miből van (újrahasznosított-e vagy biobázisú), hogyan lehet újrahasznosítani (útmutató és finanszírozásra vonatkozó információ) és hogy komposztálható, vagy lebomló-e használat után az adott csomagolási alapanyag. A tanúsítványok pontos ismerete nélkül sokszor képtelenség megérteni, hogy valóban mit jelentenek ezek a szimbólumok, így egy átlagos felhasználó számára nem sok segítséget jelentenek. Ezzel ellentétben az állítások egyszerűbben megérthetők, de kevésbé hitelesek.

Via UN