799. Világító, beszélő, ittasság-jelző csomagolások

5 szuper innovatív csomagolás, mely a technológia segítségével kínál megismételhetetlen termék(csomagolás)élményt.

Technológia-vezérelt csomagolást egyre gyakrabban használnak a márkák fogyasztói bevonásra, figyelemfelkeltésre, élmény nyújtására és a márkahűség kialakítására. A csomagolás legfontosabb marketinges tulajdonsága, hogy közel kerül a fogyasztóhoz - szó szerint is - ezzel egy intim kapcsolatot építve ki a fogyasztó és termék között. A technológia segítségével lehet ezt az intim kapcsolatot kihasználni és valamilyen innovatív csomagolási ötlettel különlegessé tenni a termék-csomagolás-fogyasztó találkozást.

Lássuk melyek voltak az elmúlt évek legjobb csomagolástechnológia infúziós kampnyai!

Movie Unlocker - Mozit hozó sör

Egy 2014-es kampányában a Grolsch sör a technológia segítségével lehetővé tette, hogy a sör szerelmesei filmet nézhessenek a Grolsch sörösüveg nyitása után. A Bluetooth kapcsolattal ellátott üveget miután hozzáérintették egy eszközhöz, az online mozi a dedikált weblapon (Movie Unlocker) elérhetővé vált.

“This enables people to access a movie for free. We liked this idea, but thought we could make the process a whole lot easier. So, we developed this new ‘one-touch’ technology for the bottles in order to facilitate the transaction in a single step.” - Aleksandr Semenov, CEO, Heads and Hands

Blockbuster Box - Pizzás doboz, mely kivetítő is

Szintén felismerve a pizza és a filmezés közötti szoros kapcsolatot, 2015-ben a Pizza Hut (az Ogilvy Hong Kong kivitelezésében) a kettőt kombinálta egy limitált csomagolásban (Blockbuster Box). A pizzás dobozt projektorrá lehetett átalakítani, mert mindegyik doboz tartalmazott egy lencsét, amely a doboz oldalán lévő lyukba rögzített okostelefon képét a falra vetítette. Sőt, ha nem lett volna a pizzára éhes fogyasztónak Netflix előfizetése, még egy ingyen filmet is adtak ajándékba a dobozhoz.

Alkohol érzékelős Tostitos chips

A Goodby Silverstein & Partners kreatív ügynökséggel együttműködve 2017-ben a Super Bowl-ra időzítve a Tostitos Party Bag csomagolásait szenzorokkal látta el, hogy az alkoholt a lélegzetben ki lehessen mutatni és így elkerülhető legyen az ittas vezetés. Ha valaki nem ivott, a tasak zöldre váltott, és szabadon folytathatta az éjszakáját, viszont ha alkoholt észlelt, a tasak pirosra váltott és a „Ne igyál és vezess!” üzenettel figyelmeztetett. A cég továbbá egy 10 dolláros Über kupont is felajánlott a hazautazáshoz. És habár a chipses zacskó nem számít egy megbízható szondának, mégiscsak felhívta a figyelmet egy fontos ügyre.

“Our goal is to remove 25,000 cars from the roads that Sunday evening. Whether watching the big game at a friend’s house or at a local bar, a safe ride home is just a few easy taps away.” - Jennifer Saenz, chief marketing officer, Frito-Lay’s

Coca-Cola karácsonyi beszélő kupakjai

2016 karácsonyán a Coca-Cola „hangsapkákkal” látta el a palackjait, amelyek képesek voltak rögzíteni egy max. 30 másodperces üzenetet, amelyet akkor lehetett lejátszani, amikor a kupakot elfordították, hogy az üveget kinyissák. A digitális hangrögzítés kupakokba való beágyazása és a beszélő palack drága lehetett, de az általa keltett társadalmi buzz felbecsülhetetlen volt.

“This Christmas we offer people the opportunity to thank those who make Christmas special in a different and creative way, with a very special bottle: A Coca-Cola that plays the message of a loved one, when opened. This way, we bring a meaningful experience through a Christmas icon: the Coca-Cola bottle.” - Paloma Azulay, Creative Excellence Director

Érintésre világító csomagolás

2018 egyik kelet-közép-európai karácsonyi kampányában a Coca-Cola 700 üvegre érintésre világító címkét helyezett. Habár jelenleg még nagyon drága az FMCG termékeken a nyomtatott elektronika (OLED), már nem számít annyira újdonságnak, és a közeljövő meghatározó technológiai trendjének gondolják szakértők.

“When I saw samples of this technology, I just fell in love with it. [...] We are certainly interested in future developments that could drive the cost down and eventually permit the use of this technology in at least seasonal or promotional mainstream packaging activities.” - Georgi Blaskov, Senior Brand Manager, Coca-Cola CEE