721. Plasztikmentes sor a szupermarketben

A dán szupermarket lánc egy innováció alapú megoldást tesztel a műanyagháború kellős közepén.

A dán Ekoplaza szupermarket lánc Amszterdamban - Európában elsőként - kitiltott minden műanyagot az egyik sorból. Ebben a speciális sorban összesen 700 terméket kínálnak alternatív alapanyagba csomagolva: papírban, növényi alapú vagy biológiailag lebomló csomagolásban. Ez a harmadik példa (a pucérüzlet és a leveles ázsiai bolt után) arra, hogyan lehet plasztikmentessé tenni egy eladóhelyet.

Sőt, a termékek nem is drágábbak ebben a plasztikmentes sorban, mert az árkülönbözetet a régi és új, innovatív csomagolású termék között a retailer állja. A fogyasztók tehát ugyan annyiért, de plasztikmentesen vásárolhatnak ebben a sorban, ahol szinte mindegyik termékkategória megtalálható. Az áprilisban kezdődő akció sikere után minden üzletükben terveznek bevezetni egy ilyen plasztikmentes sort.

“For decades shoppers have been sold the lie that we can’t live without plastic in food and drink. A plastic-free aisle dispels all that. Finally we can see a future where the public have a choice about whether to buy plastic or plastic-free. Right now we have no choice.” (Sian Sutherland, co-founder; Plastic Planet)

És habár a bioműanyag és növényi alapú csomagolások már nem számítanak annyira újnak a csomagolási piacon, az, hogy egy kereskedő felkarolja a kezdeményezést és egy sorba gyűjti az eladóhelyen található nem-plasztik termékeket (ezt nevezzük polchelymenedzsmentnek), az már tényleg jelentős hatással lehet a vásárlói magatartásra a jövőben. Gondoljunk a bio és laktózmentes termékek kihelyezésére hazánkban: aki ezen termékeket keresi, már könnyedén megtalálja egy helyen. Most már nem csak laktózmentes de plasztikmentes sor is lehet egy szupermarketben.

via

plasztik<em>mentes</em>sor.jpg