719. Csomagolásmenteség és "pucérüzlet"?

lush<em>naked</em>2.jpgNagyon népszerű a csomagolásmentesség mostanában. Persze látva a rengeteg képet a szennyezett óceánokról, partokról és erdőkről, a jóérzésű emberekben tényleg felmerül, hogy kell-e ennyi csomagolóanyagot használni (és eldobni). Ennek hatására (is) a Lush 'pucér' termékeket dobott piacra. Kérdés, hogy mekkora hazugság ez.

Mivel a zöld igény bizonyos fogyasztói célcsoportnál (és szervezeteknél) megvan, a vállalatok is különböző csomagolásellenesmentes taktikákat alkalmaznak, hogy megnyerjék maguknak a környezetbarát fogyasztókat. Felmerül azonban a kérdés, hogy mennyire igazak ezek a zöld/öko kampányok.

Az angol székhelyű, etikus Lush korábban is környezetbarát kampányairól volt ismert, azonban tavaly elindította az első "pucérüzletét" (naked store, Milánó, Berlin és idén London), amiben nincsenek (nagyon) csomagolt termékek, sőt még az eladók is pucérak voltak egy ideig.

35% of our products are completely naked just like some of our employees today! Brave lushies across North America (voluntarily) stripped down to shed light on the detrimental impact of over-packaging. #nakedwithlush>

Aztán idén év elején a korábbi nem csomagolt termékei mellé (szappan, fürdősó, stb) újabb pucér termékeket vezetett be: szilárt tusfürdőt, testápolót és ajakbalzsamot.

“We want our cosmetics, and we want them to be good and then we want them packaging free. And that’s the job of the cosmetics industry – as a consumer you shouldn’t have to worry about how items are recycled or how they’re sourced, that’s our job – and we need to do that as an industry.” (Daniel Campbell; Lush product scientist

És direkt nem írom, hogy csomagolás nélküli (mint ahogy tette a Lush és mások is), mert az nem lenne igaz. De nézzük miért nem igaz a csomagolásmentes üzlet koncepció, bármennyire is jól hangzik több esetben sántít: - Az újonnan bevezetett termékek közül például az ajakbalzsam - habár pucérnak hívják - be van csomagolva. De be van csomagolva az alapozójuk is, mert megfogni sem lehet a kenhető terméket egy tartó (csomagolás) nélkül. Sőt, hogy használni tudják a kevéssé intuitív fogyasztók, még oktatóvideót is készítettek, hogy ki lehessen csomagolni és használni. - A másik új termékük a pucér tusfürdő, mely - nem viccelek - plasztik flakon csomagolás alakú. (Egy ökopradoxon ez, a nagy csomagolásellenesség ellenére a termékek mégis úgy néznek ki, mintha egy műanyag flakonban lennének.) - Végül a tusfürdőt a kijáratnál becsomagolják (bepapírzacskózzák) kérésre. Mert azért a szilárd tusfürdő - hogy szépen az ígéreteknek megfelelően hidratálja a bőrt - kellőképpen olajos, így biztos nem jó berakni a táskába valami csomagolás-szerű nélkül. - Sőt, a pénztárnál mellékerül egy papír is az összetevőkkel, mert a termékeket tájékoztatás nélkül eladni nem lehet az EU-ban. Persze le is lehet fényképezni az összetevők listáját, vagy online elérni egy applikáció segítségével. De a papír ki van már nyomtatva és ki akar még egy kereskedelmi appot letölteni?!

Vagyis vettünk egy csomagolás alakú tusfürdőt, amit bepapíroztunk, egy ajakbalzsamot és alapozót, amit megszabadítva az átmeneti csomagolásától a régi rúzsunk csomagolásába áthelyeztünk, majd betettük egy papír reklámszatyorba és bedobtuk mellé a tájékoztatókat is az összetevőkről. Most akkor tényleg csomagolásmentesen vásároltunk?

Persze ezzel nem azt mondom, hogy rossz, amit csinálnak, mert az irány jó. Nem kellene úgy hirdetni, hogy csomagolásmentes (pucér), mert nem az. Inkább olyan lédig terméknek hívnám, amit a vásárló saját maga csomagolhat, és tárolhat ahogy akar, mert így lenne az igazságnak megfelelő.

Csak nem kellene összekeverni a rossz csomagolásokat a hasznos csomagolásokkal. Ugyanis a legtöbb termék nem tartható, szállítható vagy akár használható (lásd rúzs) a csomagolás nélkül. Elfelejtjük, hogy a csomagolás mértékkel nagyon is hasznos.

A Lush pucér termékeihez hasonló fejlesztések azonban arra nagyszerűek, hogy felhívják a figyelmet - fogyasztókét és versenytárs vállalatokét egyszerre -, hogy van élet a sokszorosan plasztikba csomagolt termékeken túl is. Alternatívák léteznek, és tessék termék/csomagolásfejleszteni, tudatosan vásárolni, hogy minél kevesebb kerüljön a kukába.

De amennyi csomagolás kell, az kell, azt ne tagadjuk le, az nem ciki, kedves Lush!

lush<em>naked</em>1.jpg