682. Műanyag részecskék a palackozott vízben

Hosszú múltra tekint vissza a palackozott vs. csapvíz vita. A mai napig nem született kielégítő válasz, melyik a jobb. Egy új kutatás, a Plus Plastic Project szintén nem akarja eldönteni, csak megszámolták, mennyi apró műanyag részecske található egy átlagos palackozott vízben. A 259 vásárolt palack közül 17-ben nem volt műanyag.

Vagyis 93%-uk tartalmazott műanyagot, átlagosan 325 darab mikroplasztikot. Volt olyan, melyben több mint 10.000 darab kis mikroplasztikot mutattak ki. És habár nincs tudományosan bizonyított következménye a szervezetbe került műanyagnak, az emberek többsége mégse szeretne műanyagot inni a vízzel és pont azért választják a palackozott vizeket, mert azt tisztábbnak gondolják.

A csomagolás általában kényelmet és egyszerűséget jelent a fogyasztónak, de bizonyos esetekben érdemes lehet a kényelmetlen megoldást választani. Sajnos a palackozott vizek a nagy környezetterhelésük mellett (lásd itt és itt) az egészségre is hatással lehetnek. Biztos vagyok benne, hogy a következő években az egészségre való hatásukra is nagyobb figyelem fordul majd, miután többször is bizonyítják, hogy a műanyag nem csak a csomagolásban, de a termékben is jelen van.

Forrás és a vizsgálat további részletei: Orb Media

2017<em>microplastics</em>bottledwater<em>1.jpg 2017</em>microplastics<em>bottledwater</em>2.jpg 2017<em>microplastics</em>bottledwater<em>3.jpg 2017</em>microplastics<em>bottledwater</em>4.jpg 2017<em>microplastics</em>bottledwater<em>5.jpg 2017</em>microplastics<em>bottledwater</em>6.jpg 2017<em>microplastics</em>bottledwater<em>7.jpg 2017</em>microplastics<em>bottledwater</em>8.jpg 2017<em>microplastics</em>bottledwater_11.jpg