674. Becsapós csomagolás méret

A csomagolás méretének nem csak objektív, hanem szubjektív (vélt) mérete is van. A fogyasztók egy termék megvásárlása előtt sokszor csak ránézésre becsülik meg a termék méretét, konkrét számadatok helyett megérzés alapján döntenek, mely a választást, majd később a fogyasztás mennyiségét is befolyásolja. Éppen ezért amellett, hogy valóban mennyi, az sem mindegy, hogy mennyinek tűnik a termék.

Az emberekről általánosságban elmondható, hogy nem tudnak jól becsülni. És ez még inkább igaz, ha a feladat komplex, mint egy eladóhelyi választás. Sok gyártó tisztában van a becslési nehézségekkel és ki is használják a tervezés során. Ezért van sok levegő a chipses zacskóban, vagy terveznek keskenyebb, magasabb üvegeket.

Azt azért érdemes hozzátenni, hogy a méret látszatával veszélyes játszani. Abban az esetben, ha a vélt mennyiség nagyban eltér és felülmúlja a valós mennyiséget, a fogyasztók csalódottak és elégedetlenek lesznek. Ez gyakran és nagy mennyiségben használt termékeknél különösen problémát okozhat (fogkrém, tejszín), ritkán kis mennyiségben fogyó termékek esetében (pl szószok, eset, stb) a különbség nem olyan látványos, mert sokára fogy ki a csomagolás.

Például a következő esetekben már a fogyasztók is felháborodtak a megtévesztésen.

Képek forrása: BP

asshole<em>pack1.jpg asshole</em>pack10.jpg asshole<em>pack11.jpg asshole</em>pack12.jpg asshole<em>pack13.jpg asshole</em>pack14.jpg asshole<em>pack15.jpg asshole</em>pack16.jpg asshole<em>pack17.jpg asshole</em>pack3.jpg asshole<em>pack4.jpg asshole</em>pack5.jpg asshole<em>pack6.jpg asshole</em>pack7.jpg asshole<em>pack8.jpg asshole</em>pack9.jpg ass<em>pack</em>1.jpg ass<em>pack</em>10.jpg ass<em>pack</em>11.jpg ass<em>pack</em>12.jpg ass<em>pack</em>13.jpg ass<em>pack</em>14.jpg ass<em>pack</em>15.jpg ass<em>pack</em>16.jpg ass<em>pack</em>17.jpg ass<em>pack</em>18.jpg ass<em>pack</em>19.jpg ass<em>pack</em>2.jpg ass<em>pack</em>20.jpg ass<em>pack</em>3.jpg ass<em>pack</em>4.jpg ass<em>pack</em>5.jpg ass<em>pack</em>6.jpg ass<em>pack</em>7.jpg ass<em>pack</em>8.jpg ass<em>pack</em>9.jpg