620. Kisebb adagok, magasabb profit - downsizing

Több termékkategóriában csökkentették tudatosan az elmúlt években a termékcsomagolások méretét (egységcsomagokat). Az eladások nőnek annak ellenére, hogy a kisebb csomagolások még magasabb egységáron is kerülnek piacra. Miért lehetséges ez?

Nemrég Magyarországon a Coca Cola jött ki kisebb palackokkal és üvegekkel, amit támogatott komunikációs reklámkampánnyal is. De nemzetközi szinten nem ő az első szódagyár, aki kisebb, vagy mini csomagolásokat vezet be. A Pepsi már korábban meglépte ezt, de a sörgyártók is ezzel kísérleteznek (Miller High Life, heineken, Redd’s Wicked Apple, Coors Light Summer Brew). Nem beszélve a tejalapú termékekről, mosószerekről és még sorolhatnánk azokat a kategóriákat, akik az erős árverseny miatt csöndben piciket csökkentettek a méreten, vagyis downsizeoltak. És a legtöbbjük sikerrel jár, mert sokszor nőtt az eladás és magasabb lett a profit még a kannibalizáció mellett is.

Többféle indok van a csökkenté mögött. Elsősorban költségcsökkentés, és ha kevéssel csökkentik csak, csak a szemfüleseknek tűnik fel, hogy kevesebb van a csomagban. Ez egyértelműen több eladáshoz és profithoz vezet változatlan ár mellett. Másik ok, amiért tudatos marketingstratégia eredményeként kisebb kiszreléssel jönnek ki a gyártók, hogy egy nem túlzottan egészséges, de emócionális termékkategória esetében (lásd csoki, üdítő), melyet az emberek szívesen fogyasztanak, de közben lelkiimeretfurdalásuk van a fogyasztástól, a kisebb csomagolás segíteni látszik az ellentmondáson és feloldja a belső konfliktust és szívesebben megveszik a kisebb terméket. Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a kisebb csomagolásokból a végén még többet is fogyasztunk. Főleg például ha két kisebb terméket csomagolnak össze úgy, hogy a kettő együtt nagyobb, mint az eredeti. Továbbá a kisebb termék olcsóbbnak látszik, és kevesen számolnak utána az egységcsomag árának, ami amúgy így drágábbra jön ki. Végül a harmadok ok a felesleg elkerülése a kisebb adaggal, ugyanis kevesebb veszik kárba, ha kisebb a csomag. Nem szeretünk kidobni se ételt, se italt, ha valamit nem tudunk elfogyasztani és megromlik, azt a márka is megsínyli.

A downsized termékcsomagolások korát éljük, a gyártók a méretcsökkentéssel kezelik a növekedő versenyt, dráguló alapanyagárakat, és a fogyasztói trendek okozta fogyasztáscsökkenést és ez a jövőben sem fog megváltozni.

Forrás: Fortune, Beveragedaily, BI, Reuters, mouseprint

nathansmp.jpg bostonmarket16-14.jpg bounty3mp.jpg charmin165-154mp.jpg dawncanadamp.jpg folgerscolumbianmp.jpg frostedflakesmallmp.jpg headshomp.jpg ivorybodymp.jpg pullupsmp.jpg snydersmp.jpg miracle2mp.jpg purinaonemp.jpg coke-pepsi-mini-cans.jpg coke-pepsi-mini-cans2.jpg