199. Tervezzünk parfümös üveget stílszerűen!

Vendégposzt a parfümök tervezéséről (második rész). A szerző Rátkai Nikolett, aki szakdolgozatát írta a Corvinus Egyetemen a parfümök csomagolásáról.

Első hangzásra egyszerű feladatnak tűnhet. A formatervezők azonban olyan “trükökket” is alkalmaznak, melyekre nem is gondolnánk, s melyek tudat alatt „simogatják” esztétikai érzékünket.

Az arányosság az egyik legfontosabb követelmény, melyet a formával szemben felállíthatunk. A formatervezők – művészek lévén – hajlamosak túlzásokba esni, azonban ők is tudják, hogy a kirívóan aránytalan forma inkább visszásnak, mint különlegesnek hat. A legtöbb parfümös üveg szimmetrikus, hiszen a szimmetria rendezőelvével az élet bármely területén találkozhatunk. A szimmetria mellett azonban az asszimetria alkalmazása is kedvelt a formatervezők körében. Dali Dalistyle parfümös üvege éppen e „tökéletlenség” miatt figyelemfelkeltő.

A ritmus szóról leginkább a zene juthat eszünkbe, s nem is gondolnánk, hogy egy-egy tárgyon is fel lehet fedezni a ritmust. Chloé Chloé nevezetű parfümös üvegének bordázott felülete adja a ritmust, mely megtöri a szögletes forma egyhangúságát. Azzaro Oh lala parfümös üvege a méretkontraszt alkalmazására egy nagyon jó példa, hiszen a robosztusabb üveget megszelidítik az üveg két oldalán végigfutó, lágyan hullámzó vékony díszítések. Az anyagkontraszt alkalmazása is rendkívül kedvelt. Yves Saint Laurent Cinema üvegének fémes hatású és Marc Jacobs Lola-jának műanyagból készült, virágot formáló kupakja tökéletes kísérői a parfümös üvegeknek.

Mindezek ismeretében már felkészültebben vághatunk neki a parfümös üveg-tervezésnek!

Rátkai Nikolett a Budapesti Corvinus Egyetem marketing mesterszakos elsőéves hallgatója. Az alapképzést is a Budapesti Corvinus Egyetemen végezte, kereskedelem és marketing szakon. Érdeklődési területei közé tartozik többek között a design, reklámozás, szépségipar, divat és lakberendezés. Szakdolgozatának témájául éppen ezért a parfümös üvegek formavilágát választotta.