197. Parfümös üvegek, melyek kiabálnak a polcról

Vendégposzt következik a parfümös üvegek kommunikációjáról A szerző Rátkai Nikolett, aki szakdolgozatát írta a Corvinus Egyetemen a parfümök csomagolásából. Első rész.

Egy terméket nem elég csupán megalkotni, hanem el is kell tudni adni azt. Nekünk fogyasztóknak, pedig tudomást kell szereznünk a termék létezéséről. A reklám az egyik legjobb és leghatásosabb eszköz, hogy egy terméket megismerjünk. A parfümök reklámjai azért különlegesek, mert a termék a csomagolásán keresztül kerül bemutatásra, s általában nem közvetlenül az illattal találkozunk először. A csomagolásnak, mint a reklám látható tényezőjének igen fontos szerepe van: figyelemfelkeltés, informálás, vásárlási vágy keltése és a vevői bizalom elnyerése.

A figyelemfelkeltésnek több eszköze is van: a különböző formák, színek, csomagolóanyagok, grafikai elemek alkalmazása, valamint a mérettel való „játék”. Az illatszerboltok polcain találkozhatunk gömbölyded, szögletes, de egészen különleges, egyedi formájú üvegekkel is. Míg Dior Dolce vita-ját lágy, nőies, gömbölyded üvegbe, addig Burberry Brit illatát szögletes, férfias üvegbe öltöztette.

A parfüm klasszikus csomagolóanyaga az üveg. Az üveg egyhangúságát a fémből, textilből vagy műanyagból készült díszítések tudják megtörni. Valentino Rock’n Rose Couture textilrózsával vagy Dior Miss Dior Chérie fémhatású masnival díszített üvege kitűnő példák.

A vásárlási vágy keltéshez a potenciális vevő érzelmeire kell hatni. A színek hatnak az emberi érzelmekre. Kutatások eredményei igazolják, hogy egyes színek eltérő érzelmeket váltanak ki bennünk. A piros szín a haragot, a szenvedélyt, a tüzet jelképezi, a zöld vagy a kék szín ezzel szemben a nyugalmat sugározza felénk.

A vásárlási vágy keltése viszont nem jelenti azt, hogy a vásárlás meg is történik. Ehhez többre van szükség, a fogyasztó bizalmát is meg kell nyerni. Kellő mennyiségű és minőségű információ esetén pedig a bizalmunk is elnyerhető. Ezek után a leghangosabban „kiabáló” parfümöt már beletehetjük a kosarunkba!

Rátkai Nikolett a Budapesti Corvinus Egyetem marketing mesterszakos elsőéves hallgatója. Az alapképzést is a Budapesti Corvinus Egyetemen végezte, kereskedelem és marketing szakon. Érdeklődési területei közé tartozik többek között a design, reklámozás, szépségipar, divat és lakberendezés. Szakdolgozatának témájául éppen ezért a parfümös üvegek formavilágát választotta.