828. Zöldmosott vagy valóban környezetbarát?

Egyre gyakorabban találkozni az interneten fogyasztói panasszal hazudós, zöldmosott (greenwashing) csomagolásokról. Vajon kinek van igaza?

A következő eset jól mutatja, hogy a csomagolások környezetbarátosodása a (fogyasztói) figyelem középpontjában van napjainkban. Sőt, a fogyasztók már nem restek hangot adni annak, ha valami nem tetszik nekik, például nem érzik igaznak a zöld marketinges állításokat. De hogy kinek van igaza, a zöldmosó cégnek, vagy a panaszkodó fogyasztónak, azt már nehezebb megállapítani. Ebben az esetben a panasznak lett következménye, a vállalat érdemben reagált rá (ami elég ritka). Továbbá a példa jól mutatja, miért olyan nagyon nehéz környezetbarát csomagolást fejleszteni és piacra vezetni napjainkban, vagy egyáltalán eldönteni, hogy valóban környezetbarát-e az adott csomagolás vagy csak zöldmosott.

A dél-koreai Innisfree kozmetikai márkát sokan bírálták online amiatt, ahogy egyik csomagolását zöldmosta. Az interneten keringő kép, valamint rövid videó szerint a papírpalackban a csomagolás felvágásakor műanyag palackot találtak, miközben ironikus módon a csomagoláson ez állt: „Helló, papírpalack vagyok”. Az internet népe elárulva, sértve, félrevezetve érezte magát, csalást kiáltott, hamis reklámként, olcsó marketingként élte meg. Sőt, volt aki hivatalos panaszt nyújtott be egy fogyasztóvédelmi szervhez a cég állítólagos "zöldmosó címkézése" miatt.

Ezután az Innisfree bocsánatot kért, amiért nem adott pontos információt a csomagolásról. Egyik nyilatkozatukban hozzátették, hogy a papírpalack kifejezést a palack köré tekert papírcímke szerepének magyarázatára használták és nem gondolták, hogy ez félrevezetheti a fogyasztókat. Magyarázatuk szerint a terméket azért nevezték el „papírpalacknak”, hogy könnyebb legyen elmagyarázni a palack külsejét becsomagoló papír szerepét.

"We tried to provide detailed information on the product package box but we overlooked the fact that the entire container can be recognised as a paper material because of the product name. We sincerely apologise for the confusion caused and will try to deliver more accurate information." - szóvivő, Innisfree.

Vagyis volt egy cég, mely megpróbált egy (versenytársaknál) zöldebb csomagolással kijönni a piacra, és ezt a törekvésüket ki is emelték egy feltűnő állítással a csomagoláson. A kérdés már csak az, hogy kinek van igaza? A cégnek, aki próbál zöldebb lenni és ezt kommunikálja, vagy a fogyasztónak, aki zöldmosást kiált és becsapva éri magát? A megoldás valahol a kettő között van. De az eset azt is jól mutatja, hogy milyen vékony a választóvonal a valóban környezetbarát és zöldmosott termékcsomagolások között.

Alapvetően ez a termékcsomagolás nem rossz, mert a vékony belső műanyag bélés a termék stabilitásának megőrzése miatt elengedhetetlen (papírban ugyanis nem lehet hasonló, folyékony terméket tárolni), és összehasonlítva más műanyag csomagolásokkal, 50%-kal kevesebb műanyagot használ fel. A (natúr) papír a csomagolás a stabilitásért felel (ettől áll a palack), és persze jó marketinges eszköz a környezetbarát jelleg kiemelésére.

A fogyasztóknak viszont abban igaza volt, hogy az állítás a palackon félrevezető. A márka ott hibázott, hogy az állítást nem fogalmazta meg pontosan. Ugyanis nem a papír használatát kellett volna elmagyarázni, hanem a benne lévő műanyagot. Ugyanis az átlagember a műanyagot utálja, és nem érti, hogy az minek kell. Ha a minőségmegőrzésre hivatkoztak volna és arra, hogy így a műanyag kevesebb, akkor nem lett volna semmi baj. Sőt, fel lehetett volna sorolni, hogy mi minden mást is tesz még a cég a környezetvédelemért. Valamint hogy hogyan kell a csomagolást a használat után eldobni.

Ha ez így lett volna, tényleg nevezhetnénk ezt a csomagolást környezetbarátnak és nem lenne zöldmosott. És a cég (a többi kozmetikai gyártóval ellentétben) nem kritikát kellene kapjon, hanem dicséretet, hogy egy kicsit próbáltak zöldebbek lenni.

Hozzászólnál? Van jobb sztorid ennél? Oszd meg a Csomagolás Blog facebook oldalán!