813. Környezetbarát és címkementes az új őrület

A címkementes palackokkal a cél, hogy az újrahasznosítást elősegítsék. Az már csak ráadás, hogy jól is néznek ki a címkementes palackok.

És hogy miért gond a címke a palackon? Mert míg a címkék is elméletileg újrahasznosíthatók lennének, számos újrahasznosító nem rendelkezik a szükséges infrastruktúrával vagy csak nem akarnak ezzel foglalkozni - manuálisan eltávolítani a címkét. Ebből kifolyólag pedig rengeteg felesleges szemét keletkezik. Erre megoldás, ha a gyártók teljesen elhagyják a címkét.

Evian

Az Evian címkementes palackján a márkanév az újrahasznosított műanyagba van vésve. A 2020-ban piacra dobott palack része az Evian azon törekvésének, hogy 2025-re teljesen a körkörös gazdaság elvei szerint működjön. Elmondásuk szerint a címke eltávolítása nem volt egyszerű folyamat és majdnem két évbe telt, amíg kifejlesztették ezt az innovációt. A logót akkor gravírozzák, amikor a műanyagot palack alakúra formálják egy öntőforma belsejében. Az Evian a címkék nélküli palackot csak azon szállodákban, éttermekben és vendéglátóhelyeken forgalmazza, ahol nincs szükség vonalkódra a teméken. Vagyis még nem tömeges ezen palack forgalmazása.

Coca-Cola

A Coca-Cola 2020-ban egy 100%-ban újrahasznosított palackot dobott piacra az I Lohas vízmárkájához Japánban, ezzel csökkentve a hulladékot és a szennyezést. A márka eltávolította a címkéket az összes palackról, kivéve a külön megvásárolható palackokat, miközben egy korszerűbb csomagolási formát is bevezetett. Ráadásul az 555 ml-es alackokat úgy tervezték, hogy könnyen összetörjenek a hatékony újrahasznosítás érdekében.

A Coca-Cola 2021-ben Dél-Koreában szintén piacra dobott egy címke nélküli Seagram üdítős üveget a könnyebb újrahasznosítás érdekében. A címkék nélküli átlátszó PET palackok használatával a Seagram is jelentősen javított az újrahasznosítás hatékonyságán.

Toast H2O

A Toast prémium vodkagyártó lúgos, tisztított vize szitanyomásos palackot használ a prémium pozícionálás közvetítésére. A cég közleménye kitér arra is, hogy a váltás azért volt fontos, mert a legtöbb műanyag palack polietilénből készül, amely a legkönnyebben újrahasznosítható műanyag, azonban a legtöbb ragasztott címke polipropilénből készül. Bár mindkettő anyag műanyag, eltérő az újrahasznosítási folyamatuk, vagyis egy palack újrahasznosításához el kell távolítani a címkét. Sajnos a címke eltávolítása általában manuálisan - másik, olcsóbb munkaerőköltséggel rendelkező országban - történik, így az újrahasznosítási folyamat bonyolult, vagy meg sem történik. Ezért tartották fontosnak a váltást.

C2 Water

A thaiföldi, Dieline díjazott C2 víz csomagolás designja szintén címke nélküli és megkönnyíti a hulladékanyagok szétválasztását és újrahasznosítását. Ez a csomagolás 100%-ban újrahasznosított PET-ből készült, ami jó lépés a környezetvédelem felé. A „C2” elnevezés - a „See Through” vagy a „Circular Economy + 2gether” szavakból származik és jól tükrözi a márka környezeti küldetését. További érdekessége a palacknak, hogy a vonalkód a kupakon található.