800. Tudat alatt ható, szubliminális csomagolások

Vajon tudatt alatt is hathat ránk a csomagolás? Egy titkos szexuális üzenettel minden jobban eladható?

A szubliminális (tudat alatt ható vagy tudatküszöb alatt ható) üzenet a tudat számára érzékelhetetlen, azonban (állítólag) hatással van véleményünkre és végül a viselkedésünkre. Akkor nevezünk egy üzenetet szubliminálisnak, ha az inger olyan rövid ideig, olyan kis intenzitással, vagy alig észrevehetően jelenik meg, hogy az a tudatosság küszöbe alatt marad. Vagyis ezeket az üzeneteket az agy képes fölfogni, de ezt nem vesszük észre.

A tudatküszöb alatti érzékelés "felfedezését" James Vicary amerikai piackutatóhoz kapcsolódik 1957-ből, akinek egy általa leírt kísérlete vált a legismertebb "bizonyítékává" a módszer működésének. Elmondása szerint, amikor a New Jersey-beli moziban hat hét alatt mintegy 45 ezer embernek vetítették le a Piknik című filmet, amelybe az emberi szem számára nem érzékelhető, röviden felvillanó reklámüzenetet helyeztek el, a becsempészett "Egyél pattogatott kukoricát!" és "Igyál kólát!" feliratok hatására a mozi büféjének forgalma több mint 60 százalékkal megnőtt.

Később kiderült, hogy a kísérlet csak kitaláció volt, de ennek ellenére a módszert sokan elkezdték alkalmazni a gyakorlatban is. Például egy chicagói rádió arra ösztönözte hallgatóit, hogy "Igyál 7-Up-ot!", de például Dwight Eisenhower karácsonyi ünnepi beszéde közben is - népszerűségét fokozandó - rejtett módon ismételgették az amerikai elnök nevét. Tették ezt annak ellenére, hogy a módszer hatásossága továbbra sem volt bizonyított, sőt, számos országban évtizedek óta tiltják a használatát, ahogy Magyarországon is.

Természetesen a szubliminális üzeneteket a marketinges szakemberek is előszeretettel alkalmazták egy időben a reklámokban, de a csomagolások sem voltak kivételek, egy időben azokat felhasználva (is) próbálkoztak gyártók tudat alatti üzeneteket küldeni a fogyasztóknak. Vagyis ezeken a csomagolásokon titkos üzenetek szerepelnek, leginkább a csomagolás designjába elrejtve. Ezek közül is a leggyakrabban a szex szó és az aktushoz kapcsolódó motívum szerepel - mert szexszel minden jobban eladható -, de ritkán más vicces motívumok is megtalálhatóak a grafikában elrejtve, hogy aztán azzal tudat alatt a termék megvásárlására ösztönözzenek a gyártók. Vagy csak úgy a poén kedvéért vannak.

A legismertebb szubliminális csomagolásokon pedig a következők: a limitált Pepsiken egymás fölött kirajzolódó szex szó (amit be is tiltottak), a Skittles (s)explosion, az Axe-on visszafelé olvasható sex szó, a Plantersen a fallikus motívum, a napraforgó levélen a rosszalkodó katicák, a brokkolin a nevető arcok, és végül a Camel csomagoláson elrejtett pucér férfitest.