771. Palackos delfinek ficánkolnak a Tiszán

Na jó, nem is igazi delfinek, de még jobb: PET-palackból készült pontomok lebegnek a Tiszán, melyeknek neve találóan Palackorrú Lebegő Kikötő. A kezdeményezés célja a környezetbarát újrahasználata az amúgy felelőtlenül szétdobált csomagolási hulladéknak.

A Tiszai PET Kupa kezdeményezésről már korábban is írtam, mert egy nagyon előremutató, önzetlen és környezetbarát mozgalomnak tartom, amire szüksége van egy olyan országnak, ahol a hulladék nagy része nem szelektíven kerül begyűjtésre. Legújabb kezdeményezésükkel, a Palackorrú Lebegő Kikötő projekttel a folyami műanyaghulladékot kreatívan felhasználva kikötőt építettek, hogy a Tisza és partmenti településeinek látnivalóit bemutathassák a vízen járóknak. A Lebegő Kikötőket rámpa is összeköti a parttal, amire azért (is) van szükség, mert a tiszai látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők miatt nehéz megcsodálni. A Palackorrú Lebegő Kikötőkkel a vízi utak és a parti látnivalók között átjáró és biztonságos kikötési lehetőség lett, nem beszélve arról, hogy a felépítmény egyben a műanyaghulladék építőanyagként való újrahasználata is.

A pontonok lebegőképességét a Tiszából kigyűjtött pillepalackok biztosítják, mely együttesen együtt hatalmas felhajtóerőt tud kifejteni. Például a PETényi, 2 tonna hulladékot is elbír a fedélzetén. A Palackorrú Lebegő Kikötők az Aktív Magyarország Program részeként valósultak meg, további infó a honlapjukon.

Via petkupa fb