770. Viszlát, rasszista csomagolások!

A nemzetközi márkák kezdenek reagálni a George Floyd halálát követően kibontakozó #BlackLivesMatter (a feketék élete számít) mozgalom és ellenállásra. Egyre több márka jelenti be a csomagolásaik felülvizsgálatát, áttervezésének tervét annak bántó, rasszista volta miatt.

Ennek következtében évtizedekig változatlan formában fogyasztott és szeretett - már-már - ikonikus márkák csomagolásairól, logójáról és márkaneveinktől kell valószínűleg búcsút vennünk örökre. Vajon itthon a Négercsók, cigánypecsenye és Negro maradhat?

Pár nappal ezelőtt a Quaker Oats bejelentette, hogy a 131 éves Aunt Jemima márkájának vizuális elemeit - beleértve a csomagolást - újraterveztetik, mert rasszista gyökerekkel rendelkezik. Ugyanis a márka mascotja (figurája) Jemima néni, más néven „mammy”, aki a egy rasszista néger sztereotípiája a női rabszolgáknak (látszólag mosolygós, boldog háziasszonyként ábrázolja a fekete női cselédeket, miközben szolgai és megalázó, lásd például az Elfújta a szélben).

"We recognize Aunt Jemima's origins are based on a racial stereotype. As we work to make progress toward racial equality through several initiatives, we also must take a hard look at our portfolio of brands and ensure they reflect our values and meet our consumers' expectations." - Kristin Kroepfl, vice president and chief marketing officer, Quaker Foods North America>

A Mars, az Uncle Ben's gyártója is hasonló döntésre jutott és közleményben tájékoztatta a nagyközönséget a márka szükséges identitásváltozásáról a közeljövőben, mert a márkaszemélyisége egy fekete rabszolgát testesít meg. Az 1946 óta használt identitás azért is sértő, mert az "uncle" (nagybátyja) kifejezést korábban a fehér déliek azért használták az idősebb feketék számára, mert nem voltak hajlandóak kimondani a 'Mr.' és "Mrs." előtagokat.

"As we listen to the voices of consumers, especially in the Black community, and to the voices of our Associates worldwide, we recognize that now is the right time to evolve the Uncle Ben's brand, including its visual brand identity, which we will do." - Mars>

Így jár az 1961 óta forgalmazott Mrs. Butterworth's márka is, mert a csomagolásának alakja leginkább a már korában említett 'mammy' karakterére hasonlít és amit már régóta sok kritika ér emiatt. Habár a csomagolás formája ikonikus volt, nem sokáig maradhat a piacon.

"The Mrs. Butterworth's brand, including its syrup packaging, is intended to evoke the images of a loving grandmother. We stand in solidarity with our Black and Brown communities and we can see that our packaging may be interpreted in a way that is wholly inconsistent with our values." - Mrs. Butterworth's>

Hasonló sorsra juthat a Cream of Wheat reggelizőpehely is (B&G Foods), aminek csomagolásán egy fekete szakács karaktere szerepel, ami a fekete emberek alárendelt, szolgai szerepét emeli ki és ami sokakat zavar. Habár azt hozzá kell tenni, hogy a cég az elmúlt években már tett kísérletet a rasszista interpretációk minimalizálására, hiszen a mostani mascot már nem annyira bántó, mint a korábbi verziója a logónak, ami egy lassúfelfogású, angolul rosszul beszélő “Rastus” karakter volt, amit karikatúrákban sokszor faji gyalázásokhoz használtak.

"We understand there are concerns regarding the Chef image, and we are committed to evaluating our packaging and will proactively take steps to ensure that we and our brands do not inadvertently contribute to systemic racism," - B&G Foods>

Végül legutóbb a Colgate is bejelentette a Darlie márkájának újratervezését, ugyanis a fogkrémes dobozukon egy sértő sztereotípia, egy blackface-t viselő fehér férfi portréja látható. És habár a márkát 1989-ig Darkie-nak hívták a sötétebb bőrszínű emberekre utalva, a logóhoz viszont azóta sem nyúltak. Úgy látszik mára annak is eljött az ideje, hogy a sértő karakter is eltűnjön a polcokról.

"For more than 35 years, we have been working together to evolve the brand, including substantial changes to the name, logo and packaging. We are currently working with our partner to review and further evolve all aspects of the brand, including the brand name." - Colgate>

A változtatásokat lehet akár történelminek is nevezni, hiszen nem sok termék csomagolását változtatták meg eddig a világon azért, mely sértő lehet emberek egy csoportjára. Annak ellenére, hogy az ikonikus karakterek és csomagolások eltűnése biztosan sok pénzbe és vásárlói bosszúságra fog okot adni, hosszútávon üdvözlendő, hogy a márkák felvállalnak egy ilyen lépést, példát mutatva a társadalomnak is szolidaritásból.

És habár Magyarországon is szerveztek szolidaritási tüntetést, a téma (vagy annak egy a kultúránkra adoptált mozgalma) mélységében (még) nem érintette meg a társadalmat, annak ellenére, hogy a kirekesztés itthon is mindennapos, hasonló csomagolásos példa volt a szexista Univer promóciója is pár éve.

Ti tudtok ezeken kívül olyan termékről, mely sérthet egyes társadalmi csoportokat? Vajon a Negro, cigánypecsenye és Négercsók elég PC (politikai korrekt) manapság?