778. Környezetbarát karácsonyi csomagolás: a Furoshiki technika

A karácsony és a csillogó, flitteres csomagolás elválaszthatatlan (volt) egymástól, de manapság ezt is felül kell vizsgálni. Környezetbarát karácsonyi csomagolások következnek a tradicionális, japán Furoshiki csomagolási módszerrel.

A kanadaiak évente 540 ezer tonna csomagolóanyagot használnak el az ünnepi csomagolásokhoz, ami jellemzően kevert alapanyagú, így nem újrahasznosítható és egyből megy a szeméttelepre. Így érthető, hogy az lenne a legjobb, ha nem is csomagolnánk be az ajándékokat arra a pár percre.

Ha ennek ellenére mégis csomagolnánk, akkor használjuk fel csomagolóanyagként azt, amit otthon találunk. Ajándék csomagolásoknak, habár szokatlaul hangzik, de tökéletesen alkalmasak a régi csomagolópapírok, szalvéták, kották, térképek, naptárképek és textilek (zsebkendők, sálak, pólók) is, amit mindenféle megmaradt madzagok, kötelek segítségével lehet összefogni. Díszítésre pedik egy friss fenyőág, mézeskalács vagy DIY dísz tökéletes.

Ha ez mégsem lenne elég ünnepi, vagy kipróbálnátok valami különegeset, akkor érdemes elsajátítatni a Furoshiki csomagolási módot, ami egy tradícionális japán csomagolási kendő és technika. A furoshiki csomagolókendőt tradicionálisan ruhák, ajándékok szállítására használták, de mivel egyre többen kezdenek odafigyelni a hulladékcsökkentésre, a módszer napjainkban reneszánszát éli. Már itthon is kaphatók furoshiki kendők, de a technikához bármilyen más anyag is felhasználható. Sőt, minden formájú és méretű csomag gyorsan és ízlésesen becsomagolható a technika segítségével és még ragasztószalaggal, madzaggal sem kell vacakolni (lásd az utolsó két képet, hogyan).

Kellemes csomagolásos ünnepeket!

Inspiráció: trash, inhabitat, invaluable, 1million, greenpeace, janemeans