746. 'No name' csomagolás, márkátlan márka

Mindig öröm látni különleges márkák, jól felismerhető csomagolásait. Ebbe a sorba illeszkedik a 'no name' saját márkás márka Kanadából, a maga egyszerűségével és sárga egyencsomagolásával.

A sárga sajátmárkás márkacsalád szinte minden termékkategóriában kínál terméket, és mindegyiket sárga egyenszínben, rajta leíró névvel (kisbetűs, vastag Helvetica betűtípussal), melyet mind angolul, mind franciául szerepeltetnek a csomagoláson. Vagyis mindössze annyit látunk a csomagoláson, hogy 'öblítő', és körülbelül ennyi is a design. De miért lett sikeres, hogyan lett népszerű ez a márka és csomagolás?

A sárga csomagolást a 70-es években a kanadai Loblaw kisker vezette be a növekvő infláció miatt és mert a fogyasztók sokat panaszkodtak a magas élelmiszerárak miatt. Az új 'sárga termékek' egyszerű, mindennapi termékek voltak, egyszerű csomagolásban, jó ár-érték aránnyal és a 10-40% spórolás ígértével. A figyelemfelkeltő, lényegre törő és őszinte termékeket egyszerű volt megtalálni a polcon a márkázott termékek mellett, ezért a fogyasztók a kezdetektől fogva imádták.

"basic products in plain packaging at down-to-earth everyday low prices"

A bevezetés hatalmas siker volt, legyűrte a versenytárs Dominion sajátmárkás termékeit mindössze 24 óra alatt, és már két hét alatt egymillió egységet adtak el belőle. És habár az eredeti elképzelés egy időszakosan piacra dobott márkázatlan termékpaletta volt 16 különböző termékkel, a sárga termékek akkora siker arattak, hogy végül megtartották. Sőt, kibővítették, és mára körülbelül 3000 különböző termékkategória kapható kapható 'márkátlanul'. Vagyis ez nem igaz, mert közben levédették a 'no name' márkát, ami azóta a csomagoláson is szerepel. A mai napig számtalan kereskedelmi láncban kaphatók ezek a termékek.

Vagyis egy olyan különleges márka ez, melynél a csomagolás volt előbb és nem a márka. Jól bizonyítva ezzel, hogy egy feltűnő csomagolás vetekedhet a nagynevű márkákkal is, és hogy bizonyos esetekben teljesen felesleges a felirat a csomagolásokon.

noname5.jpeg noname1.jpeg noname2.jpeg noname3.jpeg noname4.jpeg