738. Ikonikus: A Kikkoman könnycseppje

A Kikkoman szójaszósz csomagolása változatlan közel 60 éve, amit igazából még a Coca-Cola sem mondhat el magáról. Vagyis maradandóbbnak bizonyult a legtöbb tárgynál, ami ma egy átlagos háztartásban megtalálható. Ettől igazán ikonikus ez a csomagolás.

A márka ikonikus csomagolását Kenji Ekuan, japán ipari formatervező tervezte, aki a hiroshimai pusztítást egy vonatablakból nézte végig. Karrierje során az Akita vonat és Yamaha motorok tervezésében is részt vett, mégis legismertebb műve a szójaszósz kiöntő. Az 1961-es bevezetése óta a csomagolás folyamatosan gyártásban van és sokszáz millió darabot adtak el belőle közel 70 országban.

A csomagolás megalkotása Ekuannak és csapatának három évébe került és közel 100 prototípust teszteltek, míg megtalálták a ma is használatos könnycsepp alakú formát. Az indusztriális és praktikus design, az átlátszó üveg alapanyag, a piros műanyag (teáskanna ihlette) cseppmentes kiöntőnyílása nagyszerűen mutatja a japán eredetet, amire Ekuan is nagyon büszke volt.

"For me it represents not the new Japan, but the real Japan. [...] The shape is so gentle. Of course, during the war, we were forced into acting differently. But for a long time, some 1,000 years, the history of the Japanese people was very gentle." - Kenji Ekuan, New York Times, 2002

A csomagolás a külföldi ízekre éhes amerikai és később más országok háztartásaiban gyorsan az asztal díszévé vált praktikussága és esztétikus kinézetének köszönhetően. Ikonikusságát mi sem mutatja jobban, mint hogy fennállása óta nagyon kevésszer engedtek limitált csomagolást bevezetni a piacra, az sem volt más, mint a Hello Kitty Kikkoman Special Edition.

kikkoman_sok.jpg