737. A csomagolásfelirat, ami miatt a legtöbbet pereskedtek

Bizonyára sokan röhögtetek már a csomagolásokon szereplő bugyutának, szükségtelennek és túl elővigyázatosnak tűnő feliratokon. Ilyen többek között a 'vigyázz forró', vagyis a ‘Caution Hot’ feliratot az italokon. Azonban a történet, mely ezt eredményezte, egyáltalán nem vicces, hanem elgondolkodtató és inkább a piaci versenyről szól, mely veszélyes termékeket eredményez.

Történt ugyanis, hogy 1992-ben, az akkor 79 éves Stella Liebeck az unokájával egy McDonald's ban reggeliztek. Liebeck egy forró kávét vett, melybe - mivel az túl forró volt - egy adag fagylaltot akart tenni. Az anyósülésen a két térde közé szorította a poharat, hogy leszedje a tetejét, de ügyetlen volt és a pohár nagy része az ölébe folyt. Harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a teste 22%-án, aminek következtében a combján és az ágyékán szükségessé vált a bőr átültetése.

A McDonald's-tól az orvosi számlák rendezésére 20 000 dollárt kért (nem volt biztosítva), de amikor a McDonald's 800 dolláros ellenajánlatát megkapta, úgy döntött, hogy bírósághoz fordult, amivel elkezdődött a Liebeck vs. McDonald's, vagyis a 'forró kávé' per. Liebeck ügyvédi csapata azzal érvelt, hogy a kávé, amit az étteremlánc értékesít, a szükségesnél sokkal forróbb volt. Az ügyvédek lemérték, hogy egy átlagos McDonald's-ben a kávé 82C, míg az ideális hőmérséklet 50-60C lenne, mert 65C-tól a folyadékok égetnek. Továbbá azt is kiderítették, hogy Liebeck nem volt egyedül, az elmúlt évtizedben 700 további esetet szedtek össze, amikor a fogyasztók a túl forró kávéval megégették magukat. Végül a bíróság Liebecknek adott igazat, és több kör fellebbezés után végül 640,000 dollárt kapott a károk kompenzálására.

'We knew, before the lawsuit was filed, that the temperature of the water was 190 degrees or so, and the franchise documents required that of the franchise. Our position was that the product was unreasonably dangerous, and the temperature should have been lower.” - Kenneth Wagner, Liebeck ügyvédje

A média felkapta az ügyet, sokan hibáztatták az áldozatot, és az ő ügyetlenségének tartották a balesetet és megvádolták kapzsisággal is. Azonban a kritikusok sokszor elfelejtik azt, hogy miért is volt olyan forró a kávé, vagyis miért volt jóval forróbb, mint azt egészségesen inni kellene. Akkoriban - és azóta is - a McDonald's termékígérete a forró kávé. Ezzel próbálnak piacot szerezni, ez az oka, hogy forróbb, mint mindenki más kávéja (kikéve a Starbucks, ami szintén ilyen forró). Vagyis a cég agresszív terjeszkedése miatt és versenyelőny elérése miatt kínál az egészségesnél forróbb italt. És az igazsághoz hozzátartozik, hogy a túl forró kávé politikáját azóta sem változtatták meg, inkább ráírják, hogy forró, mintsem hidegebben kínálják. Ami igazán elgondolkodtató, mert így egyértelmű, hogy a vigyázz forró felirat azért van, hogy elkerüljék a Liebeck féle pereket.

Szerencsére a történetnek pozitív következménye is lett. Amellett, hogy a a forró italt kínáló vállalatok közül sokan ráírják azóta elővigyázatosságból a 'vigyázz forró' figyelmeztetést, az autóipar is tanult az ügyből és azóta szinte minden modellben elterjedt az anyósülésen is a pohártartó. Sőt, a csomagolóipar is nagyobb késztetést érzett olyan poharak (és tetők) kifejlesztésére, melyből sokkal biztonságosan lehet inni.

További következmény pedig a vicceskedő és ameriaikon gúnyolódó csomagolási feliratok (lásd a ķépeken).

caution_hot.jpg