733. Ikonikus csomagolások: Tiffany kék doboza

Ha kapsz egy babakék dobozt a kedvesedtől, tudod mi fog következni. És azt is tudod, hogy mindenki a te gyűrűdet fogja irigyelni, mert az egy Tiffany eljegyzési gyűrű lesz. És ehhez nem kell mást látnod, mint az eljegyzési gyűrű ikonikus csomagolását. Ami talán ikonikusabb, mint a termék maga, mert míg a Tiffany eljegyzési gyűrűk sokfélék lehetnek, a doboz közel 150 éve állandó. Vélhetően ez a világ legkönnyebben felismerhető - és leginkább vágyott - ikonikus dobozkája.

1878-as bevezetése óta a Tiffany & Co. egyszerű, fehér szalaggal átkötött, kék doboza a luxus és szofisztikáltság nemzetközileg elfogadott szimbólumává vált. Minden szerelmes (nő) ismeri (és várja egyszer) a kék dobozkát, mely nem rejthet mást, mint az örök szerelem zálogát, a fehérarany, gyémánt eljegyzési gyűrűt (persze ezzel sokan nem értenek egyet). De hagyjuk is a gyűrűt magát, mert nem az az izgalmas, hanem a doboz, amiben érkezik.

A Panton skálán 1837 számmal jelzett kék színt (amit Tiffany kéknek, ne-felejts-el kéknek is hívnak) a Tiffany alapításának évéről nevezték el. Hogy miért pont a türkiz vált a divatcég ezen egyszerű dobozának színévé a 19. században, nehéz már megválaszolni, de valószínűsíthető, hogy akkoriban nagyon divatosnak számító szín a felkapott türkiz ékszereknek volt köszönhető.

De Charles Lewis Tiffany sem bízta a véletlenre, tudatosan csomagolta a termékeit egy ilyen könnyen felismerhető és egyedi dobozba. Mind a szín, a doboz és a fehér szalad 1998 óta védjegyoltalom alatt áll, senki nem forgalmazhat hasonló csomagolásban termékeket, csak a Tiffany. Sőt, a csomagolás maga annyira népszerű, hogy doboz inspirálta ékszer kollekciót is többször dobtak már piacra (lásd a 250 dolláros ezüst függőt a lenti képen).

És a vicc az egészben az, hogy bár ez a világ legjobban vágyott dobozkája, nincs az a pénz, amiért magát a csomagolást meg lehetne venni. Állítólag a bevezetése óta vásárlók ezrei akarták a dobozt a gyűrű nélkül megvenni, de az soha nem volt eladó. Ezzel is fenntartva a csomagolás misztikusságát, a luxus érzését, és az eljegyzési gyűrű okozta izgalmakat.

De érthető is ez a szigorúság, mert ha egy ilyen kék dobozt látsz a leendő jegyesed kezében, biztos lehetsz benne, hogy az egy Tiffanyt rejt.

tiffany<em>1.jpg tiffany</em>3.jpg tiffany<em>4.jpg tiffany</em>2.jpg