727. Ikonikus csomagolások: a maciméz

60 éve a világ minden táján ott van a polcokon a mackó alakú csomagolásban a méz. Ez a méz típusától és a márkától független, ikonikus csomagolás. De honnan jön az ötlet, hogy maci alakú legyen a csomagolás?

A világon elsőként Ralph és Luella Gamber, a Dutch Gold Honey Inc alapítói csomagolták először mézeiket mackó formájú csomagolásba. 1957-ben, A.A Milne halála után egy évvel az ötlet egy baráti vacsorázás során született meg. A mézért sok mindent bevállaló Micimackó, az 1958-ban debütáló Jogi bear és a teddy mackók népszerűsége szinte garantálta a csomagolás sikerét, a csomagolás a Dutch Gold Honey-t a világ egyik legnagyobb méztermelőjévé tette.

Az eredeti mackós csomagolás nem hasonlított Micimackóra, mert az alkotók féltek, hogy beperelik őket, és olyanról, mint franchise még nem hallottak, mondták egy interjú során évekkel később.

"We just figured a bear likes honey, why not a bear of honey? [...] We made it look as different [from Pooh] as possible. We thought we'd be sued ... We didn't know about franchise rights or whatever," - Ralph Gamber Los Angeles Times, 1997

Napjainkban a macis csomagolások különböző formákban és méretben kaphatók, és elválaszthatatlanok lettek a méztől, mint termékkategóriától. És habár a gyártók mindig próbálkoznak valami egyedi csomagolással (lásd laboratóriumi, kaptár formájú és magyar méz), a maci az örök és ikonikus mézcsomagolás.

macimez.jpg