729. Vásárlók megszégyenítése a szatyorral

Egy kanadai kereskedő (East West Market) azzal akarja rávenni a vásárlóit az újraszatyrok használatára, hogy nagyon égő, egyszer használatos műanyag szatyrokat ad csak a vásárlóinak. Olyan feliratokkal, mint 'Odáig vagyok a felnőttfilmes videótékáért*', vagy 'Bibircsók kenőcs nagykereskedő'.

David Lee Kwen, a bolt tulajdonosa szerint az embereket elég nehéz kényszeríteni a környezetbarát magatartásra (és milyen igaza van), ezért inkább a humorhoz nyúltak, mint motiváló eszközhöz. Így születtek meg az égő szatyrok a vicces feliratokkal.

“We wanted to give them something humorous, but also something that made them think at the same time. It’s human nature not to want to be told what to do. [...] It’s a double-edged sword. We wanted to address an issue, but we’ve also made something popular, so it’s turned out great.” David Lee Kwen, tulajdonos

Az új szatyrokat is 5 centért adta, de csak limitált példányban állnak rendelkezésre, és saját pénzen nyomatta rá a szöveget. Tervei szerint a közeljövőben textil szatyrokra fog hasonló vicces szövegeket nyomatni.

Mellesleg marketingeszköznek sem volt utolsó ez az akciója, hiszen hír lett belőle. Sőt, Justin Trudeau egyszerhasználatos műanyagszatyrokat érintő kijelentése után bejelenteni, igazán tehetséges húzás volt.

Az elgondolás nagyszerű, de ha egy ilyet látnék, szeretnék belőle egyet, amivel tovább növelném az egyszer használatos papírzacskók forgalmát... Vagyis nem biztos, hogy elérte a célt az aktivitás. Vagy egyedül lennék ezzel?

Az igazsághoz tartozik, hogy a kereskedőnek nem ezt volt az első próbálkozása a műanyag szatyrok mennyiségének csökkentésére, korábban 5 centes áron kezdte adni a műanyag szatyrokat, de az nem bizonyult sikeresnek, ugyan annyi szatyor fogyott, mint ingyen. Ezután kezdett bele a vicces megszégyenítésbe, ami szerinte nem is igazán megszégyenítés, hanem vicces.

Via GuardianBP

vicces<em>szatyor1.jpg vicces</em>szatyor2.jpg szatyor_vicces3.jpg