723. Felelős egy csomagolás a túladagolásért?

Egyre több olyan termék van, ahol a csomagolás legalább olyan fontos, mint maga a termék. Vagy legalábbis a csomagolás nélkül a termék nem használható rendeltetésszerűen. Többek között D-vitaminkészítmények ilyenek, melyre a közelmúltban egy szomorú OGYÉI híradás hívta fel a figyelmet.

Az OGYÉI 2019 áprilisi híradása szerint a javasoltnál sokkal nagyobb (az ajánlott 1 csepp helyett 1 pumpás cseppentőnyi, 20-40 cseppnek megfelelő) D-vitamint adtak rendszeresen csecsemőknek szüleik, aminek következtében kórházba kerültek a csecsemők. Szerencsére a gyerekek jobban vannak már, de ennek következményeképpen a félreérthető adagolású pumpás kiszerelést a TEVA Gyógyszergyár kivonta a forgalomból és helyette egy cseppentő feltéttel ellátott terméket hozott forgalomba.

A történet felhívja a figyelmet arra, hogy napjainkban a termékek és csomagolások egyre több esetben elválaszthatatlanok egymástól. A csomagolás már sok termékkategória esetében nem csak szükséges velejárója a terméknek, hanem hihetetlenül fontos része a termékfogyasztásnak is. Anélkül a termék szinte fogyaszthatatlan.

A csomagolásfejlesztés során a gyártóknak egyre inkább törekedni kell arra, hogy az előírások egyértelműek legyenek, és például a fogyasztók ne érzelmezzék rosszul az „egycseppnyi” mennyiséget. Vagyis egyértelműen felelős a gyártó, ha a felhasználók nem tudják megfelelően értelmezni a leírást, és/vagy túl bonyolult csomagolást forgalmaznak. A szokásos csomagolás-tesztek mellett ellenőrizni kellene, hogy a csomagolás és a hozzá tartozó leírás kellőképpen egyértelmű-e mindenkinek.

via

dvitamin.jpg