712. Névtelen szemétszedő hősök

Szemetelni könnyű, szemetet szedni nem annyira élvezetes, pedig a plogging, a futás közbeni szemétszedés egy egyre népszerűbb szabadidős időtöltés a svédeknél. Érdemes egy virtuális köszönetet mondani azoknak, akik szabadidejükben hajlandóak a mások által eldobott csomagolási szemetet összeszedni.

A svéd szemétszedő fitness, a plogging a futás közbeni szemétszedés, vagyis a vidd és fuss egy egyre népszerűbb és nemes időtöltés.

Persze nem csak futva lehet szemetet szedni, hanem anélkül is. Megpróbáltam összeszedni a követkendő magyar és nemzetközi szemétszedő hősöket, a követendő csomagolási hulladékgyűjtő hőstetteket, hogy így digitálisan mondjak köszönetet a nemes cselekedetekért.

A példák magukért beszélnek, szemétszedésre fel! A legnagyobb csomagolási hősök a következők:

  1. Tiszai PET hajósok 2016-ban 45 ezer darab műanyag palacktól tisztították meg a Felső-Tisza vidékét a Szatmárcseke–Tiszamogyorós folyószakaszon a PET Kupa alkalmából. Ezt 2017-ben is megismételték, akkor a közösségnek közel 8 tonnányi PET palackot és egyéb hulladékot sikerült bezsákolnia, aminek több mint fele, 4500 kilogramm leválogatott és újrahasznosításra alkalmas hulladék lett. Sőt, a PET Kalózok télen sem alszanak, aki csatlakozni akar, íme a következő kihívás: "2018. február 22–25. között egy nagy erdőtakarítást tartunk a tiszaszalkai ártéren. Keresünk 10 elszánt önkéntest, aki sárban, fagyban és hidegben felveszi velünk a harcot, és segíti 20 fős csapatunkat a kb. 2 hektáros terület megtisztításában.”

waste<em>collecting</em>5.jpg

  1. Gellérthegyi önkéntesek 2018 szeptemberében közel 50 zsáknyi szemetet szedtek összea magyarországi World Cleanup Day első budapesti eseményén 50 lelkes önkéntes közreműködésével.

waste<em>collecting</em>4_1.jpg**

3. Texasi búvárok 4 óra munkával, 4 hajóval, 30 búvár egy texasi tóból 181 kiló csomagolási hulladékot szedett ki (leginkább sörösüvegeket és alu sörösdobozokat).

waste<em>collecting</em>1.jpg

4. A névtelen túrázó a túrázás alatt gyűjti és a hátizsákjára fűzi a mások által eldobált palackokat. A kupakokat a táskájára fűzve még nem is megerőltető az összegyűjtött palackokat cipelni.

waste<em>collecting</em>2.jpg

5. Szemétgyűjtő strandoló, aki 10 perc alatt bebizonyította, hogy sok egyszer használatos szívószál van eldobva a természetbe. 10 perc alatt ugyanis egy vastag markéknyit gyűjtött.

waste<em>collecting</em>3.jpg