751. Miért ne csapolhatnánk a mosószert is?

Vajon a csapolt mosószer is van olyan jó, mint a csomagolt mosószer? Csomagolásmentes megoldások a gyakorlatban.

A napokban jelent meg a hír, hogy Csehországban kísérleti jelleggel a Henkel és Rossmann együttműködésében utántöltő állomást állítottak fel a Persil és Silan termékeiknek. Vagyis a kiválasztott tíz drogéria egyikében Persil mosószert csapolhatunk magunknak a kihelyezett utántölthető palackokba, vagy a sajátunkba. Számításaik szerint 12-20%-kal csökkenthető lesz ezáltal a csomagolási hulladék. A hír mutatja, hogy már nem csak a kereskedők, de a márkázott termékek gyártói is elindultak a csomagolásmentes úton: próbálkoznak megoldásokkal, hogy csökkentsék a csomagolások mennyiségét.

De nem ők az egyetlenek, akik az utántöltés és újrahasználatos csomagolás valamilyen formájával próbálkoznak. Mára már szinte az összes kereskedőnél megtalálhatók az utántöltő állomások néhány kiválasztott termékkategóriában. Sőt, Romániában már 2014-ben lédig kihelyezett mirelit árut lehetett kapni. Spar is nagy sikerrel kínálja az újrahasználható zöldség-gyümölcs zsákját, hogy minél kevesebb egyszer használatos hulladékot használjunk a lédig kihelyezett termékekhez. Nem beszélve a kifejezetten csomagolásmentes üzletekről, melyek Magyarországon is megtalálhatók, és ahol csak utántöltős/lédig termékek vannak. A Terracycle is beszállt kísérleti jelleggel a dezodorosember-koncepcióval az újratöltős iparágba, hogy elősegítse a csomagolás újrahasználatot. Végül nem szabad elfeledkezni a koncentrált termékek piacáról sem, amikor a termékből kivonják a felesleges vizet és csak a hasznos anyagot csomagolják, így használva kevesebb csomagolóanyagot.

Vagyis látható, hogy nagyon sok lehetőség van a csomagolás kiváltására, csökkentésére és elkerülésére. Azonban a kérdés mindig az, hogy a vásárlók mennyire akarják ezt. Vagyis Te meddig mennél el a csomagolásmentességért?

Henkel újratöltő állomás Csehországból Öko mosószer újratöltés a dm-ben Szlovákiából  Öko újratöltő állomás a dm-ben Ausztriából 1 Öko újratöltő állomás a dm-ben Ausztriából 2 Lédig mirelit áru a kolozsvári Auchanban Waitrose Unpacked Angliából 1 Waitrose Unpacked Angliából 2 Spar újrahasználatos zöldság-gyümölcs zsákja Csomagolásmentes üzlet