748. Politikusok a csomagoláson?

A politikus és csomagolás nem túl megszokott együtt, mégis megesik, hogy politikus vigyorog egy terméken. A most véget ért önkormányzati választás kapcsán nézzük meg, milyen típusai vannak a politikusos csomagolásoknak, és milyen sikerrel szerepeltek. (Spoiler: nem túl nagy sikerrel.)

A következő típusok vannak:

  • 1. A cég önként teszi ki a politikus képét a csomagolásra. Egy versengő cégnek elég nagy kockázat bevállalni egy politikust a csomagoláson, néha mégis megteszik. 2010-ben egy merész húzással a Ben and Jerry's házi fagyit készítő angol vállalat a csomagoláson a közelgő választás legesélyesebb jelöltjeit tüntette fel. A különböző ízesítésű fagylaltok neveibe is bekerültek a jelöltek nevei, mint például Cameron Chew vagy Gordon Fudge Brownie vagy Cheesecake Cleg. A kampány sikeres volt, talán azért, mert a cég nem volt egyik jelölt felé sem elfogult. További példák például az 'Obama őrület' alatt született csomagolások, melyek nem csak Amerikában jelentek meg és szintén nagyon kreatívok voltak.
  • 2. A politikus önként teszi fel a képét a csomagolásra. Persze a terméket és magát a csomagolást nem csak a gyártó címkézheti fel, hanem a politikus is. A 2019-es önkormányzati választás hajrájában Tápiószele polgármestere, Kovács Ferenc a saját arcképével ellátott ingyen sört osztogatott. Másik példa Németh Szilárd, aki arcképével ellátva osztogatott Csíki sört egy csepeli rendezvényen a 2018-as parlamenti választások előtt. A két csomagolás nem befolyásolta a választást, úgy látszik, a csomagolás nem mindenható politikai marketinges eszköz hazánkban.
  • 3. Csomagolásos mémek politikussal. Nem szabad elfeledkezni a kreatív fogyasztókról, újságírókról sem, akik előszeretettel adnak önkényesen hangot véleményüknek politikusokról, amihez a csomagolást , mint felületet használják. A Hírcsárda is így tett a közelmúltban a cigis dobozokkal.

  • 4. Politikusok a múltból. Végül nem szabad elfeledkezni letűnt politikusokról sem, akik már-már ikonikusak a maga nemükben és ideológiájukkal egy-egy termék eladhatóvá válik. Ilyen a hazai gyártású diktátor pálinka, vagy a Hitleres óvszer.

Vagyis a fenti példákból látszik, hogy a csomagolás mégis összefér a politikával, de választást azért ne alapozzunk rá. Akinek van további jó (hazai) találata, ne tartsa magában!

ben<em>cameron.jpeg obama</em>japan.jpeg politikus<em>a</em>csomagolason.jpg politikus<em>a</em>csomagolason<em>3.jpg politikus</em>a<em>csomagolason</em>4.jpg politikus<em>a</em>csomagolason<em>2.jpg diktator</em>palesz<em>01.jpg terror</em>gumi.jpg