740. Hogyan halad az egyszer használatos szívószál kiváltása?

Az EU az egyszer használatos műanyag szívószálat betiltja 2021-től (az egyszer használatos evőeszközök, tányérok, fülpiszkálók, és egyéb pálcikák mellett). Azonban mi lesz helyette? Hogyan fogunk mégis inni?

A sajtóban sok elméleti alternatíva megjelent a tiltás bejelentése után (a kedvencem, hogy mindenki zsebében lesz egy fém szívószál), de szerencsére mostanában már megjelentek a valós vállalati megoldások is. Lássuk, merre tart a műanyag szívószál tiltás gyakorlata.

A McDonalds-nál - ahol naponta csak a UK-ben 1,8 millió szívószál fogy - régóta dolgoznak a műanyag szívószál kiváltásán. Első körben, 2018 szeptemberében egy papír alapú szívószálat vezettek be ('eco-friendly' paper straws), mely kiváltotta az addig használt 100%-ban újrahasznosítható műanyag szívószálat, azzal az indokkal, hogy többet is lehet tenni a környezetért. Sajnos a papír nem bizonyult funkcionálisan megfelelőnek, a hideg italban gyorsan felolvadt, sőt egy kiszivárgott belső memó szerint még nem is volt újrahasználható, egyszerűen a vegyes kukába gyűjtötték és elégették. Vagyis jelenleg nincs túl környezetbarát megoldásuk a szívószál kiváltására, de dolgoznak továbbra is az ügyön.

“Paper straws are not yet recyclable and should be disposed of in general waste until further notice. [...] We strengthened our paper straws so, while the materials are recyclable, their thickness makes it difficult for them to be processed by our waste solution providers. We’re working with them to find a solution so putting paper straws in general waste is therefore temporary.” McDonalds szóvivő

A Starbucks a műanyag szívószálakat - melyből a cégnél évente nagyjából egy milliárdnyi fogyott - a hideg italoknál egy ergonómikus nyílással ellátott polipropilén fedővel helyettesíti (Nitro lid, strawless lid design), amit Emily Alexander tervezett. Az új fedő a korábbi fedő+szívószál kombóval összehasonlítva 9%-kal kevesebb műanyagot használ fel. Az új fedőt az új nyílással a meleg italok fedele után modellezték, de nem lesz ugyanolyan, ugyanis minden italnak a maximális élmény elérése érdekében más nyílásra van szüksége. Az új hideg italos fedőn nagyobb a nyílás, ami lehetővé teszi, hogy a fogyasztók a megszokott korty-mennyiséget kapják a habbal együtt.

“It sounds dramatic, but this lid is going to get used about a billion times a year. It’s going to take billions of single-use plastic straws off the market. [...] “We’re seeing a lot more public awareness around sustainability in packaging. We have a major opportunity here. The impact and reach of this project make it really special. Plus, we think customers are going to love it.” Andy Corlett, director of global packaging solutions

A Burger King Singapore és néhány KFC éttermben egyszerűen a fogyasztókra bízzák a választást. Ezentúl nem adnak kérdés nélkül szívószálat és fedőt, ha valakinek mégis szüksége lenne rá, annak kérnie kell. Sőt, a fogyasztók tudatosságát feliratokkal is elősegítik, miszerint gondolkodjanak el, hogy tényleg kell-e nekik szívószál. A házhozszállításnál továbbra is jár a fedő és szívószál. Jelenleg ez a megoldás a Burger King esetében még teszt jellegű, de dolgoznak a műanyag szívószálak teljes kiváltásán, hogy 2025-re elérjék a műanyagmentességet.

"The removal of straws and lids will help our guests rethink whether they really need them and get everyone to do their part in keeping the environment clean. It may seem like a drop in the ocean but when more organisations adopt the initiative, we believe it will send a positive signal to the community and we hope that ripples will eventually turn to waves." Goh Chin Hou, general manager, Burger King Singapore

Vagyis láthatóan pörög az ipar a tiltott műanyagok kiváltásán dolgozva, sok az ötlet és gyakorlati megvalósítás, de szinte mindegyiknél szükség van némi kompromisszumra. A Burker Kingnél és KFC-nél a legegyszerűbb megoldást vették és nem adnak, ami jelentősen csökkentheti a szívószál fogyasztást. A McDonalds példája jól mutatja, hogy a papír alternatíva elméletben jól hangzik, de a gyakorlatban nem lett igazán átgondolva és környezetbarát szempontból csak rosszabb lett a helyzet, vagyis a műanyagellenes lobbi egy kisebb öngólt rúgott. A Starbucks kicsit továbbgondolta a dolgot, egy olyan (out-of-the-box) alternatívát mutatott fel a műanyag kiváltására, amivel 9%-os műanyag spórolás elérhető, habár nem igazán mondható kimagasló teljesítménynek. Vagyis a gyakorlatban a törvénymódosítás még átütő sikert nem hozott a műanyag ellen. De talán a közeljövőben.

starbucks<em>strawless1.jpg starbucks</em>strawless2.jpg szivoszal.jpg