696. Történetmesélés a csomagolással

Sok lehetőség van az érzékszervek bekapcsolására a csomagolástervezés során. Az egyik ilyen a történetmesélés a csomagoláson, mely egyre népszerűbb mostanában.

Történeteket nem csak emberek, de márkák is mesélnek. A leggyakoribbak a márka eredetét bemutató mesék, mely a márka keletkezéséről szól, elmagyarázza a fogyasztónak, hogy miért is létezik a márka. A történetmeséléssel úgy különböztethető meg a termék a versenytársakétól, hogy érzelmet generál és a fogyasztót szinkronizálja a márkával. A történetek segítenek értelmezni a márkát, kapcsolódnak a fogyasztók álmaihoz, életstílusához azáltal, hogy átélhetővé teszik a vállalati értékeket, valamint szájreklámot generálnak. Hosszútávon elköteleződést és lojalitást épít egy jó történet, így a legtöbb nagy márka alkalmazza. Gondoljunk például Steve Jobs és Apple népszerű anekdotáira, melyekből néhányat szinte mindegyik felhasználó ismer.

Habár a történetmesélés klasszikus médiuma a reklám vagy honlap, ahol lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre, a csomagoláson is egyre gyakrabban megjelennek rövid történetek. A történet a csomagoláson szórakoztat a használat közben, sőt, egy kutatásban azok a fogyasztók, akik egy hosszabb leírást olvastak a termékválasztás előtt, pontosabban tudtak értelmezni egy letisztult, egyszerű, környezetbarát csomagolásdizájnt, jobban is tetszett nekik, és többet is voltak hajlandóak fizetni a termékért, mint azok, akik minden előzetes tudás nélkül találkoztak a csomagolással.

Vagyis miért ne szerepelhetnének a képek és kötelező leírások mellett történetek is a csomagoláson úgy, mint ezeken a példákon itt lent.

storytelling.jpg