697. Az erkölcstelen nevű túró rudi és társai

Magyarországon biztosan kevesen vannak, akik nem szeretik az 'erkölcstelen nevű' túró rudit. És habár csak két cég van, akik hivatalosan használhatják a védjegyet, majdnem minden tejipari vállalatnak van saját rúdja, rudija, gyurija, desszertje, rolly-ja, túrómax-a vagy roládja. A csomagolásaik is hasonlóan sokfélék: (túró) rudi csomagolásszemle következik.

A Túró Rudi ötlete eredetileg a Szovjetunióból származik, ahol „Eszkimó” néven gyártották és sokan „túró mignon” néven hívták a téglatest alakú, kakaós túrómasszát. 1968-ban a szovjet szabvány módosított változataként kezdte gyártani a Budapesti Tejipari Vállalat a terméket itthon. Klein Sándor kapta a feladatot, hogy 'identitást' adjon a terméknek. A Műszaki Egyetem oktatója és tanítványai alkották meg a pöttyös csomagolást és a nevet. Az eredeti, piros copfos kislány rajzával díszített csomagolást két iparművészeti főiskolás készítette (nevük nem maradt fent). A név valószínűsíthetően a „túrórúd” fajtanévre utal és akkoriban elég sok negatív kritikát kapott pornográf asszociációk miatt. Például a Hírlapkiadó Vállalat visszautasította reklámozását, mondván „erkölcstelen elnevezésű termékük reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezzük”.

Azonban a termék reklám nélkül is nagyon népszerű lett a fogyasztók között, a termék diadalmenete csaknem 50 éve tart. Ma ma két cég, a Danone (Pöttyös) és a Friesland (Mizo) birtokolja a Túró Rudi szabadalmát, de a többi tejipari cég is gyárt hasonló terméket, de eltérő csomagolással és névvel.

Hogy melyik a legjobb ízű, azt már sokan próbálták kideríteni (teszt itt itt itt és itt), no de melyik a legjobb csomagolás? A pöttyös az igazi? Képeken az 'eredeti' rudi csomagolásfejlődése, majd az összes rudi csomagolása.

pottyos.jpg turo<em>rudi</em>2.jpg