687. Kapszulás kávé, az értelmetlen pocsékolás

Csak a Nespresso évente több milliárd kávé kapszulát ad el a becslések alapján. Sajnos van olyan 6 grammos kapszulás kávéja, mely 3 g alumínium kapszulában van.

A mai napig nincs arra megbízható becslés, hogy a kapszulák hány százaléka került visszagyűjtésre. És ha nincs újrahasznosítva, 150 és 200 évbe kerül, míg lebomlik az alumínium. Még a K-cup feltalálója (John Sylvan) is szarul érzi magát néha a találmánya miatt. Sőt, még azt is mondta, hogy neki nincs, mert drága és sose gondolta volna, hogy az irodákon kívül is használják majd.

"I feel bad sometimes that I ever did it" [...] “I don't have one. They're kind of expensive to use." -John Sylvan>

Több, mint 40 évvel ezelőtt,1976-ban jegyeztette be a Nespresso szabadalmat Eric Favre, a Nestlé alkalmazottja. Napjainkra Nyugat-Európában a kávépiac harmadát teszik ki a kapszulás kávék, ráadásul közel 10%-kal nő évente. Minden ötödik (más források szerint harmadik) háztartásban található már egy kapszulás kávégép. Persze vannak bizonyos kezdeményezések a visszagyűjtésre, újrahasználható kapszulák kifejlesztésére. Például a Keurig cég készít többször használható kapszulát, de a takarítással való pepecselés pont azt az előnyt veszi el, amiért az emberek tömegei rászoktak az egy mozdulattal lefőzhető kávéra. Az igazi megoldás a csomagolási hulladék keletkezésének megszüntetése lenne. Vagyis a kapszula nem vásárlása, ugyanis a kapszulás kávé az egyik legjobb példa a felesleges csomagolási szeméttermelésre.

(És az aluminium csomagolások és Alzheimer összefüggéseiről pedig még nem is esett szó, "csak" a környezetvédelmi megfontolásokról.)

Mit gondoltok Ti? Isszátok? Megéri egyszemélyes, kapszulás kávét venni, mely ennyi csomagolási hulladékot termel? Felelős fogyasztói magatartásnak tartható ez a nagymértékű lustaság? Itt egy videó is a témáról.

kapszulas<em>kave</em>3.jpg kapszulas<em>kave.jpg kapszulas</em>kave_2.jpg