675. És még annyi trükk van a megtévesztésre...

A fogyasztók egyszerűen megtéveszthetők az eladóhelyen, mert sietnek és nincs kapacitásuk gondolkodni minden egyes vásárlás előtt. A csomagolástervezők nem csak a vélt méretet tudják befolyásolni, a grafika, színhasználat és tipográfia is nyújt lehetőséget a megtévesztésre. Ezeket a csomagolásokat látva jogos a felháborodás.

Csoportosítva a következő problémák merültek fel a csomagolások kapcsán:

  • 1. Megtévesztő kép és grafika. A bonyolult vásárlási környezetben a képeket használják a fogyasztók a döntés leghatékonyabb egyszerűsítéséért. A képek helyettesítik az olvasást, a termékfelismerést és a gyors eligazodást az eladóhelyen. Éppen ezért nem szabad vagy veszélyes olyan grafikát alkotni, mely nagyon hasonlatos egy megszokott termékhez. A hűtőfolyadek nem nézhet ki Tuborg sörnek.
  • 2. Rosszul alkalmazott színkódok. A szín az első inger, amit a vásárló észrevesz, így a csomagolás színe szűrőként funkcionál. Sokan ezt kategorizáló hatásnak is hívják, a szín termékkategóriánként csoportosítja valamilyen jellemző szerint a termékeket. Ha barna cukrot keresünk, barna zsákban várjuk, míg a fehéret fehérben, ennek felcserélése könnyedén összetéveszti a fogyasztókat.
  • 3. Félrevezető tipográfia. A betűk használatának művészete alkalmas arra, hogy bizonyos szavakat kiemeljen és bizonyosokról elterelje a figyelmet. A '(nem) glutén mentes'-ről joggal gondolhatják a fogyasztók, hogy nem tartalmaz glutént, mert a 'nem' nem látszik.
  • 4. Downsizing. Habár a downsizing jelenségről korábban volt szó, nem lehet a titkos méretcsökkentésről megfeledkezni, mint megtévesztő gyakorlatról. Ha az van a csomagolásra írva, hogy nagyobb, akkor az eredeti termék mellé téve a fogyasztó jogosan várná, hogy nagyobb is legyen.
  • +1 Egyszerű hazugságok. Habár szinte hihetetlen, de még mindig vannak olyan csomagolások, melyeken (máshogy nem lehet fogalmazni) hazugságok állnak. Ha a amerikaiak kedvenc italán, aminek Arizona a márkaneve 'made in Canada' szerepel, akkor jogosan háborodnak fel a fogyasztók s érzik becsapva magukat.

Illusztráló képek forrása: BP

megteveszto<em>1.jpg megteveszto</em>10.jpg megteveszto<em>11.jpg megteveszto</em>12.jpg megteveszto<em>13.jpg megteveszto</em>14.jpg megteveszto<em>15.jpg megteveszto</em>16.jpg megteveszto<em>17.jpg megteveszto</em>18.jpg megteveszto<em>19.jpg megteveszto</em>2.jpg megteveszto<em>3.jpg megteveszto</em>4.jpg megteveszto<em>6.jpg megteveszto</em>7.jpg megteveszto<em>8.jpg megteveszto</em>9.jpg