657. Dagadt vagy? Vegyél dagadt palackot!

A Dove új kampányában a műanyag palackoknak különböző formát adtak. Van duci, vékony, körte és alma alakú, utalva a női alak sokféleségére. De miért utálják ezt a fogyasztók?

A Dove márka különleges, mivel a 2000-es évek elejétől újfajta megközelítéssel árulja a termékeit: minden megnyilvánulásával kiáll a női szépségért és sokszínűségért. Erre épült a legújabb kampányötlet is a limitált csomagolásokkal. A szakma egyértelműen úgy vélte, hogy egy nagyon egyedi kampány készült, mely tökéletesen kapcsolódik a márka fő üzenetéhez (itt a reklám).

"A message about our body conveyed by Dove bottles themselves, it brings brand essence and product design seamlessly together." - Andre Laurentino, Ogilvy). Vagyis kommunikációs szempontból egy elég jól sikerült, integrált kampányról beszélhetünk, mely tökéletesen érzékelteti, amiért a Dove már évek óta küzd, a tökéletlenséget és a különbözőséget. Ezt a kampány bevezetősében le is nyilatkozták ("Just like women, we wanted to show that our iconic bottle can come in all shapes and sizes, too.">

Azonban az internet népe, főleg a nők felháborodtak a kampányon. Nem akarják, hogy emlékeztessék őket arra, hogy körte-alakjuk van ("Like, I just want to [use] my body wash, not be reminded that I'm pear shaped"), vagy testképük alapján kategorizálják őket ("Women don't need to be categorized all the time"). Meg is születtek a megfelelő válaszok és mémek a kampányra.

Láthatóan az ötlet jónak tűnt, de a fogyasztók érzékeny lelkével nem számolt. A csomagolások bevonása ezúttal túlzó volt, ugyanis más kérdés azt üzenni, hogy szép a tested, fogadd el így, és más azt mondani, hogy ha dagadt vagy, vegyél dagadt palackot. Ennek ellenére érdekes kísérlet volt a csomagolással. Lehet más, játékosabb imázsú gyártónak össze is jött volna. De a konzisztens Dove-nak ez már nem illet bele a márkaimázsába. Eddig ugyanis a sokszínűségért álltak ki, most meg bebetonozták (szó szerint műanyagba öntötték) a testtípusokat.

Forrás: Chicago Tribune, Divany, WP

dove_bottles.jpg