613. Csomagolás a British Muzeumban is

A csomagolóanyagok néhány művész keze munkája által örökérvényű műalkotásokká válhatnak. Ilyen El Anatsui cloth series-e is.

El Anatsui (ghánai születésű, jelenleg Nigériában élő) az egyik legismertebb és legelismertebb afrikai kortárs művész. És hogy miért érdekes mindez itt? Mert alkotásainak alapanyagát (legalábbis a cloth seriest, vagy más néven “bottle-top installations”-t) likőrös üvegek csomagolása adja. Ezen alkotásai számtalan ismert tárlaton megtalálhatóak (például a British Museum állandó kiállítási anyagában a cloth series), vagy időszakosan múzeumok, gallériák külsö falaira is kikerülnek.

A textilművészet az afrikai képzőművészet egyik fontos ága - a szobrászat mellett. Anasui-t idézve, az anyagokhoz kapcsolódó sokszínű jelentéstartalmak az afrikaiaknak olyan, mint a nyugati kultúrákban az emlékművek. Anatsui ezt a művészeti ágat újraalkotta azáltal, hogy alapanyagként csomagolásokat használt - egy alkotásához akár több ezret gyűjtött és fűzött össze - létrehozva ezzel egy grandiózus felületet.

Jó látni, hogy reciklikált csomagolóanyagok a világ legnagyobb múzeumaiban is megtalálhatóak a nagy klasszikusok mellett. Azért csodálatos dolgokat lehet készíteni a használt üvegek nyakain található alu-fecniből.

Forrás: itt itt itt még képek itt

anatsui1.jpg anatsui3.jpg anatsui4.jpg