612. Boldog 25. születésnapot, CSAOSZ!

25 év hosszú idő, egy érdekvédelmi szervezet életében meg mindenképpen. A születésnap alkalmából nézzük, mit is csináltak az elmúlt 25 évben. Boldog születésnapot, CSAOSZ!

Az 1990-ben 72 vállalat – önkéntes elhatározásából – az országban másodikként megalapította a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetséget, a CSAOSZ-t. Ebben a folyamatosan változó környezetben a szakmai szervezet legfőbb feladata a tagvállalatai érdekeinek védelme, információval való segítése, valamint hosszú távú és előre mutató célok megfogalmazása, majd képviselete kellett legyen. A CSAOSZ közreműködésével, háttérmunkájával, a jogi és műszaki szabályozási környezet megteremtésével jelentősen hozzájárult a magyar csomagolóipar fejlődéséhez és ma már képes megfelelni a bonyolult európai szakmai, piaci követelményeknek. Mi sem bizonyítja mindezt jobban, mint az, hogy a hazai csomagolószer export a teljes hazai gyártás – értékben és tömegben egyaránt – közel 50%-át éri el, de például a hazai aeroszol csomagolószerek több mint 90%-a európai piacon kerül értékesítésre.

  • Szabályozás: Mindmáig egyedülálló és talán megismételhetetlen teljesítményt nyújtottak azok az „ősalapítók”, akik a jövőbe vetett feltétlen hitüket kifejezve ez idáig bizonnyal hazánk legnagyobb önszabályozó testületét hozták létre közel 3000 taggal és 7 milliárd forintos éves forgalommal. A piaci szereplők által a gyártói felelősség elve alapján felépített és működtetett rendszer rövid idő alatt képes volt az európai direktívák szerinti követelményeket teljesíteni.
  • Környezetvédelem: A CSAOSZ számára világosan körvonalazódott, a csomagolásra vonatkozó hazai jogi és műszaki szabályozásokat a már kialakult piacgazdasággal és fejlett iparral rendelkező országokban, elsősorban az európai közösségben kialakult jogrendszerhez kell igazítani, hogy vállalataink az összeomlott kelet-európai piacaikat mielőbb a nyugat-európaiakra válthassák.Ehhez pedig az kellett, hogy a csomagolást érintő jogszabályok EU-konformok legyenek, még akkor is, ha 1990-ben az európai uniós csatlakozás még csak távoli terv volt. Az CSAOSZ Környezetvédelmi Bizottsága legfontosabb törekvése és elért eredménye a csomagolási hulladékok szelektív gyűjtését és a hasznosító ipar kiépítését katalizáló, Magyarországon első, csomagolási hulladékot hasznosító koordináló szervezet működése jogi kereteinek kidolgozása, majd létrehozása volt. A magyar jogrendszerbe sikerült átültetni a hulladékgazdálkodás szabályozásának európai elveit, érvényre juttatni a csomagolási és a csomagolási hulladék irányelv tartalmát. A csomagolások környezetvédelmi megfelelőségének hazai szabályozása során az EU csomagolási irányelvéhez harmonizált európai szabványok a CSAOSZ szakmai irányítása mellett kerültek honosításra, majd sikerült érvényre juttatni azt az álláspontot, hogy a megfelelőség értékelést a gyártó végezze, ezzel jelentős idő-, anyagi és munkaráfordítástól kímélve meg az érintetteket
  • Versenyek: A Hungaropack Magyar Csomagolási Verseny életre hívása ugyan nem a CSAOSZ-hoz kötődik, a Szövetség 2002 óta gondozza e fontos nemzeti szakmai eseményt, viszont a Hungaropack Student Csomagolástervezési Diákverseny életre hívása nevéhez fűződik. A versenyek gondozóiként öröm megtapasztalni azt, hogy a Student pályázaton díjazott egyetemi, főiskolai hallgatók tanulmányaik befejeztével a szakmában nemcsak elhelyezkednek, hanem a „felnőtt” versenyen való indulást is természetesnek tartják, és igen rövid idő alatt kiemelkedő hazai és nemzetközi eredményeket érnek el. Ezek az elismerések pedig fontos kötődést jelentenek épp a szakmánk legtehetségesebb munkatársainak, így ezek a versenyek az elmúlt évek során a „szürkeállomány” oly fontos megerősítéséhez is hozzájárultak. A CSAOSZ 25 éves történetének feldolgozása során a hazai verseny nemzetközi megítéléséről is sikerült az eddigieknél is pontosabb képet nyerni. Magyar vállalatok a csomagolási világversenyen 1997 és 2014 között nem kevesebb, mint 76 WorldStar világdíjat nyertek.
  • Publikációk: A szakmai ismeretek rendszerezett és visszakereshető publikálásának hagyományos formája a nyomtatott folyóiratok, szakkiadványok megjelentetése. A CSAOSZ kezdetektől támogatta a szakmai folyóiratok, kiadványok megjelenését. A Csomagolási és Anyagmozgatási Évkönyv a Szövetség kezdeményezésére jelent meg és szolgálta információval hosszú időn át a szakmai közösséget. 2010 óta Magyar Csomagolási Évkönyvként immáron a CSAOSZ teljes körű gondozásában jelenik meg a mind tartalmában, mind küllemében igényes kiadvány.
  • Vásárok, kiállítások: A CSAOSZ szervezői közreműködésével a tagvállalataink rendkívül előnyös finanszírozási feltételek mellett jelenhettek az elmúlt években a vezető külföldi szakkiállításokon, köztük a 2014. évi düsseldorfi Interpackon is. A külföldi kiállításokon való folyamatos jelenlét nemcsak a piacépítés egy meghatározó eleme, hanem a vállalatok fontos presztízsnövelő tényezője is. A szakterületünk új kiállítása a PPDexpo (Print – Packaging – Digital), amely a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesülettel (PNYME), valamint a Nyomda- és Papíripari Szövetséggel együttműködésben jött létre. A szervezők képesek voltak bebizonyítani, hogy a szakma széleskörű összefogásával lehetséges rendkívül költséghatékony és a kiállítók érdekeit messzemenően figyelembe vevő módon is színvonalas kiállítást szervezni. Bizonnyal ez az eredmény is hozzájárul ahhoz, hogy a CSAOSZ szervezheti 2016-ban a Csomagolási Világszövetség tavaszi programját Budapesten.

Csak így tovább a következő 25 évben is!