601. Félreérthető, félrevezető gyógyszercsomagolások

Bizonyos termékek esetében jópofának tűnhet, ha egy csomagolás megtévesztő, azonban  a gyógyszercsomagolások, melyek megtévesztik a fogyasztót, nem játék. Példák megtévesztű gyógyszercsomagolásokra.

Egy 2006-os kutatás alapján a gyógyszerek csomagolásai felelősek a rossz gyógyszerfelhasználások közel egyharmadáért. Míg élelmiszerek esetében a nem egyértelmű, látható, olvasható csomagolások maximum bosszúságot okoznak a fogyasztóknak, a gyógyszerek esetében sajnos komolyabb következmények is lehetnek. A Consumer Med Safety összeszedte példákkal, hogy melyek a gyógyszercsomagolásokon a leggyakoribb hibák. A legtöbb példa megtörtént eset alapján került be a listába.

  • Félrevezető, domináns marketing kifejezések: az OTC készítmények esetében a verseny nagyon erős és a hatóanyag mellett sok egyéb jellemző is szerepelhet a csomagoláson (melegít, citromos-mézes íz), mely elterelheti a gyógyszer hatóanyagáról és egyéb fontosabb információkról a figyelmet Például a Tylenol megfázás és influenza elleni szere melegséget ad és mézes-citromos ízben kapható, ami feltünőbb, mint a hatóanyag.

  • Hasonló kiszerelések különböző dózisokhoz: nagyon gyakori, hogy a különböző dózisú változatai a gyógyszernek nem egyértelműen megkülönböztethetők, és egy figyelmetlen fogyasztó nem látja rögtön a különbséget a hatóanyag, tablettaszám esetében. A Claritin 12 és 24 órán keresztül ható allergiagyógyszere vagy az Unisom különböző dózisai szinte teljesen egyformák.

  • Márkakiterjesztések, hasonló másodlagos márkajelek: ha egy márka sikeres egy gyógyszerkészítményével, ugyan azon a márkanéven más termékeket is bevezethetnek, vagy hasonló másodlagos márkamegkülönböztető jeleket, mint pl. szín, szimbólumok, elrendezés a csomagoláson használhatnak. Egy figyelmetlen fogyasztó összekeverheti a különböző gyógyszereket, ami szintén komoly bajt okozhat. A Dulcolax különböző gyógyszereiről elmondható ez.

  • Félrevezető kiszerelésű csomagolás: más termékkategóriával összetéveszthető csomagolások is komoly bajt okozhatnak. Sok szemcsepp és a ragasztó hasonló kiszerelésben kerül forgalomban, és van, aki a kettőt összetéveszti, ez történt a Super Glue-val többször. Vagy a Nicorette nikotinos leszoktató nyelven olvadó csíkocskákat és a Unisom Nighttime Strips altatót könnyen össze lehet téveszteni a leheletfrissítő mentolos cukorkákkal. Egy másik példa, ha a kiszerelés típusa nem különbözik a különböző felhasználási módoknál, például a külsőleg alkalmazható és szájon át bevehető azonos márkanevű termékek üvege mérete és formája egyforma, az emberek könnyen összetéveszthetik azokat. például a Benadryl viszketésgátló gél külsőleg használandó, mégis egyforma üveget kapott, mint a szájon át bevehető verziója. Vagy egy következő példa a kontaktlencse folyadék, ugyanis különböző lencsékhez különböző különböző folyadék jár, és ezek összekeverése szintén komoly következményekkel járhet. A Clear Care a különböző típusait egy kontaklencsét viselő ember kontaktlencse nélkül nem biztos, hogy észreveszi

  • Eldugott információ: mivel nincs elég hely a csomagolásokon, de sok a kötelező információ, így kreatívan kell a gyártóknak megoldani a tájékoztatást. Ennek egyik megoldása a lehúzható címke, ami mondanom sem kell, hogy sok esetben nehézkessé teszi a tájékozódást.

  • Allergén összetevők: ahogy élelmiszerek esetében is, a gyógyszerek is tartalmazhatnak allergén anyagokat, melyeket nem lehet elég feltűnően kiemelni. Ezt sokszor elfelejtik a gyártók.

Persze lehet azt mondani, hogy akikkel a fent említett balesetek megtörténtek azok maguk tehettek róla, de nekem az a véleményem, hogy a csomagolástervezőknek okosabbnak kell lenni és tudatosan kivédeni az összes ilyen jellegű kockázatot a csomagolással.

Forrás: Consumermedsafety

distractions1.jpg distractions2.jpg distractions10.jpg distractions3.jpg distractions4.jpg distractions5.jpg distractions7.jpg distractions6.jpg
distractions11.jpg distractions8.jpg distractions9.jpg