599. Wrap rage - csomagolási düh

Volt már olyan, hogy megvettél egy terméket és alig tudtad kinyitni? Nos nem vagy egyedül, ez nem nevezhető ritka jelenségnek, sőt, még neve is van: ez a csomagolási düh, vagyis wrap rage (packaging rage, pack anger). Egy világszintű felháborodás a nem kinyitható, nem fogyasztóbarát csomagolások ellen.

Emberek a kinyithatatlan csomagoláson annyira fel tudnak háborodni, hogy wiki oldalt hoznak létre a jelenség leírására, közösségeket és díjakat alapítanak a sérülteknek és őrjöngő fogyasztóknak valamint cégek kínálnak külön erre megoldást, nem beszélve a végtelen témában íródott cikkről (itt és itt és itt). A kezdeményezések középpontjában az a tehetetlen düh áll, hogy a csomagolás miatt fogyasztók nem tudnak a termékhez könnyedén hozzájutni, vagy esetleg meg is sérülnek a nehézkes nyitás miatt.

Persze megvannak az okok, hogy a csomagolások miért szinte kinyithatatlanok (fogyasztó/gyerekvédelem, áruvédelem és környezetvédelem stb.), ezzel mindenki egyetért. A wrap rage nem is ezekről az esetekről szól, hanem arról, hogy szükségtelenül túlcsomagolnak dolgokat, hogy nincs kinyitási javaslat és lehetőség: lásd az infógrafikán a példákat. Mit üzen nekünk ez a kezdeményezés? Tervezéskor tessék odafigyelni arra, hogy a csomagolás mégiscsak egy eszköz a termék érdekében és nem szabad elvonnia a figyelmet a termékről, vagy több (negatív) figyelmet kapnia, mint szükséges.

wrap<em>rage.jpg wrap</em>rage2.jpg wrap<em>rage3.jpg wrap</em>rage4.jpg